Και οι επιχειρήσεις μπαίνουν στην ενοικίαση κατοικιών μέσω Διαδικτύου

Και οι επιχειρήσεις μπαίνουν στην ενοικίαση κατοικιών μέσω Διαδικτύου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παγκόσμια επενδυτική ευκαιρία εξελίσσεται πλέον και για εταιρείες η δημοφιλία υπηρεσιών διαμοιρασμού κατοικιών μέσω Διαδικτύου (π.χ. AirBnB), καθώς πλέον πληθαίνουν καθημερινά οι επιχειρήσεις που προσπαθούν να επωφεληθούν από τέτοιες πλατφόρμες μισθώνοντας μαζικά ακόμα και χιλιάδες διαμερίσματα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της εταιρείας Star Mica Co., η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τόκιο και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μέρος των περίπου 2.500 διαμερισμάτων, που διαχειρίζεται στην ιαπωνική πρωτεύουσα, μέσω τέτοιων υπηρεσιών, ώστε να φιλοξενούνται σε αυτά τουρίστες από το εξωτερικό. Σύμφωνα με υπολογισμούς της διοίκησης, με τον τρόπο αυτό είναι εφικτός ακόμα και ο διπλασιασμός των αποδόσεων, σε σχέση με μια τυπική μακροχρόνια μίσθωση. Μάλιστα, η εταιρεία, η οποία έχει ιδρυθεί από πρώην ανώτατο στέλεχος της Goldman Sachs, απέκτησε πρόσφατα και μερίδιο στη νεοσύστατη εταιρεία Squeeze Inc., η οποία παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης κρατήσεων και καθαρισμού δωματίων ή κατοικιών για λογαριασμό των ιδιοκτητών που ενδιαφέρονται να μισθώσουν τα ακίνητά τους.

Οπως αναφέρει ανάλυση του Bloomberg, τέτοιες «επαγγελματικές» προσεγγίσεις στο φαινόμενο διαμοιρασμού κατοικιών έχουν αρχίσει να πληθαίνουν στο Τόκιο, ως αποτέλεσμα της αθρόας προσέλευσης ξένων επισκεπτών τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τουρίστες από το εξωτερικό αυξήθηκαν πέρυσι κατά 46%, αγγίζοντας σε αριθμό τα 20 εκατομμύρια. Η εκτόξευση αυτή έχει περιορίσει τη διαθεσιμότητα δωματίων στα ξενοδοχεία της πόλης, με αποτέλεσμα να έχει απογειωθεί η δημοφιλία υπηρεσιών, όπως της AirBnb. Ωστόσο, επί του παρόντος, το νομικό καθεστώς υπό το οποίο λειτουργούν οι συγκεκριμένες εταιρείες είναι αμφιλεγόμενο, τουλάχιστον στην Ιαπωνία, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο δεν καλύπτει επακριβώς τέτοιου είδους μισθώσεις, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξετάζει την εισαγωγή νέας νομοθεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές που διανοίγονται για τους ιδιοκτήτες κατοικιών στο Τόκιο τα επόμενα χρόνια είναι τεράστιες, ιδίως αν συνεκτιμηθεί και ο παράγοντας των Ολυμπιακών Αγώνων που πρόκειται να φιλοξενηθούν εκεί το 2020. Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς της Mizuho Research Institute, αν δεν αυξηθεί ιδιαίτερα ο αριθμός των ξενοδοχείων, η πόλη προβλέπεται να εμφανίσει έλλειμμα της τάξεως των 41.000 δωματίων έως το τέλος της δεκαετίας. Παράλληλα, οι μισθώσεις μέσω AirBnB προσφέρουν έως τρεις φορές περισσότερα έσοδα για τους κατόχους διαμερισμάτων, σε σχέση με τις «παραδοσιακές» μισθώσεις.

Ανάλογη τάση καταγράφεται και σε άλλες πόλεις του κόσμου, ιδίως όπου υπάρχουν υψηλές ροές τουριστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επ’ αυτού αποτελεί και η Αθήνα, αλλά και η Ελλάδα συνολικά, όπου μέσα σε έναν χρόνο σημειώθηκε αύξηση των κατοικιών που έχουν καταχωριστεί στο AirBnB κατά 134%, σε περίπου 30.000 ακίνητα. Μάλιστα και εδώ έχουν αρχίσει να εμφανίζονται επιχειρήσεις, που επιχειρούν να επωφεληθούν από την δημοφιλία της υπηρεσίας, προσφέροντας ολόκληρες πολυκατοικίες για ενοικίαση σε ξένους επισκέπτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή