Τέλος στο ράλι τιμών του Λονδίνου αναμένεται από το επόμενο έτος

Τέλος στο ράλι τιμών του Λονδίνου αναμένεται από το επόμενο έτος

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος του «ράλι» τιμών στην αγορά κατοικίας του Λονδίνου αναμένεται να επέλθει το 2017. Αυτό ισχυρίστηκαν πριν από λίγες ημέρες, σε σχετικές δηλώσεις τους στο πρακτορείο Bloomberg, τα στελέχη του μεσιτικού γραφείου Countrywide Plc., του μεγαλύτερου στη χώρα, τονίζοντας ότι το επόμενο έτος θα σημάνει την πρώτη πτώση των τιμών των κατοικιών στη βρετανική πρωτεύουσα από το 2009. Η κάμψη αυτή θα έρθει ως αποτέλεσμα της οικονομικής αβεβαιότητας μετά την απόφαση για έξοδο της Μεγ. Βρετανίας από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το τρέχον έτος οι τιμές θα αυξηθούν κατά 3,5%, ρυθμός χαμηλότερος σε σχέση με τον αρχικό προβλεπόμενο (4%), ενώ το 2017 αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 1,25%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Countrywide είχε κάνει λόγο για άνοδο τιμών κατά 4% τόσο φέτος όσο και το 2017, προφανώς θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ήταν διαφορετικό. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την κατηγορία των πολυτελών κατοικιών, οι προβλέψεις είναι ακόμα δυσμενέστερες, καθώς οι αναλυτές προβλέπουν ότι φέτος οι τιμές θα υποχωρήσουν κατά 6%, παραμένοντας όμως στάσιμες καθόλη τη διάρκεια του 2017.

Σε κάθε περίπτωση, η Countrywide επισημαίνει ότι, ούτως ή άλλως, οι ενδείξεις για την αγορά των πολυτελών κατοικιών στο Κεντρικό Λονδίνο ήταν δυσμενείς και πριν από το δημοψήφισμα, καθώς ο πήχυς είχε χαμηλώσει αισθητά αναφορικά με πιθανή περαιτέρω άνοδο των τιμών, ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς κατοικιών και της αυξημένης φορολογίας. Μετά όμως την απόφαση περί Βrexit, το κλίμα επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι προς πώληση κατοικίες παραμένουν στην αγορά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έως ότου βρεθεί αγοραστής.

Πάντως, η εταιρεία εκτιμά ότι το 2018 θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των τιμών σε ανοδική τροχιά, κάνοντας λόγο για άνοδο της τάξεως του 2% στο σύνολο της αγοράς κατοικίας του Λονδίνου, καθώς η οικονομία αναμένεται να βελτιωθεί και θα υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πώς η χώρα θα εξέλθει της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντίστοιχα, ταχεία προβλέπεται ότι θα είναι και η ανάκαμψη των πολυτελών κατοικιών, επίσης από το 2018 και μετά, όταν και προβλέπεται αύξηση τιμών της τάξεως του 4%. Εως τότε όμως, η Countrywide εκτιμά ότι οι τιμές τους θα έχουν υποχωρήσει συνολικά κατά 15%, σε σχέση με το υψηλότερο σημείο στο οποίο βρέθηκαν το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή