Η Νέα Υόρκη πήρε την πρώτη θέση από το Λονδίνο στις επενδύσεις σε ακίνητα

Η Νέα Υόρκη πήρε την πρώτη θέση από το Λονδίνο στις επενδύσεις σε ακίνητα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρωτοκαθεδρία του Λονδίνου ως δημοφιλέστερου προορισμού για πραγματοποίηση ξένων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων ανατρέπει η πόλη της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Jones Lang LaSalle (JLL), κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου του έτους, οι ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων της Νέας Υόρκης ανήλθαν σε 9,3 δισ. ευρώ, έναντι «μόλις» 6,1 δισ. ευρώ του Λονδίνου, καθώς οι ροές κεφαλαίων προς τη βρετανική πρωτεύουσα μειώθηκαν κατά 44% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, είχαν εισρεύσει συνολικά κεφάλαια 11 δισ. ευρώ στο Λονδίνο, έναντι 10 δισ. ευρώ που είχε συγκεντρώσει η αγορά της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αιτία της «αποκαθήλωσης» του Λονδίνου είναι ασφαλώς το δημοψήφισμα για την έξοδο της Μεγ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός που επηρέασε αρνητικά την επενδυτική δραστηριότητα, τόσο πριν τις εκλογές όσο και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βασική ανησυχία των επενδυτών είναι ότι θα μειωθεί η απήχηση του Λονδίνου ως παγκόσμιου οικονομικού κέντρου, λόγω ακριβώς της επικείμενης εξόδου από την Ε.Ε., με αποτέλεσμα να πληγεί και η αξία των επενδύσεών τους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά σε κτίρια γραφείων. Ως εκ τούτου, επέλεξαν να απέχουν από την αγορά του Λονδίνου μέχρι νεωτέρας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κρατικού επενδυτικού ταμεία της Νορβηγίας, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στο Λονδίνο, που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι θα μειώσει την αξία του χαρτοφυλακίου του στην Μεγ. Βρετανία κατά 5%, ως αποτέλεσμα της ψήφου για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Λονδίνο έμοιαζε δύσκολο να επαναλάβει τις επιδόσεις των προηγούμενων ετών, καθώς ήδη πριν από την εμφάνιση του παράγοντα Brexit είχε εκφραστεί η ανησυχία ότι οι τιμές κινούνταν σε πολύ μεγάλο ύψος και πολλοί εκτιμούσαν ότι είχε ολοκληρωθεί ο ανοδικός κύκλος της αγοράς. Ακόμα κι έτσι, βέβαια, δεν θα υποχωρούσαν τόσο πολύ οι επενδύσεις, δείγμα της αρνητικής επίδρασης του Brexit. Αναφορικά με την πορεία της αγοράς της Νέας Υόρκης, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η φετινή πτώση της τάξεως του 9% κρίνεται φυσιολογική, καθώς όλες οι μεγάλες πόλεις παγκοσμίως καταγράφουν φέτος πτώση των επενδύσεων κατά 10%, εξέλιξη που επίσης ήταν αναμενόμενη μετά το έτος ρεκόρ του 2015.

Πλέον, μετά το Brexit, εκτιμάται ότι οι επενδυτές θα στρέψουν αρκετά κεφάλαια εκτός Μεγ. Βρετανίας, με τις ΗΠΑ να αποτελούν την πρώτη «στάση» τους. Στο πλαίσιο αυτό, πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη, η Ουάσιγκτον, το Λος Αντζελες και το Σαν Φρανσίσκο αναμένεται να διεκδικήσουν τη «μερίδα του λέοντος», καθώς σε αυτές η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά σχετικά περιορισμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή