Αυξήθηκαν 20% οι αγοραπωλησίες κατοικιών στην ισπανική αγορά το πρώτο εξάμηνο

Αυξήθηκαν 20% οι αγοραπωλησίες κατοικιών στην ισπανική αγορά το πρώτο εξάμηνο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρη ταχύτητα έχει αναπτύξει πλέον η ισπανική αγορά κατοικίας, η οποία είναι δεδομένο ότι έχει ανακάμψει πλήρως και δεν φαίνεται να επηρεάζεται ούτε από την πολιτική κρίση που σοβεί στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου τους τελευταίους μήνες λόγω των διαδοχικών εκλογών και της συνεχιζόμενης αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, οι αγοραπωλησίες κατοικιών κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Συνολικά, μεταβιβάστηκαν 225.551 ακίνητα, με τις τιμές να είναι αυξημένες σε ποσοστό 6,1% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι από τον «χορό» απουσιάζουν πλήρως οι νεόδμητες κατοικίες για τις οποίες η ζήτηση παραμένει υποτονική. Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 13,6%, γεγονός που αποδίδεται στις υψηλότερες τιμές τους σε σχέση με τα υφιστάμενα ακίνητα. Ως εκ τούτου, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυξήθηκαν κατά 19,29% κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, με το μερίδιό τους επί του συνόλου των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 68,1%.

Ανάλογη εικόνα παρατηρήθηκε και τον Ιούνιο, με τις πωλήσεις να είναι αυξημένες κατά 7,1% συνολικά, αλλά οι συναλλαγές μεταχειρισμένων κατοικιών εμφανίζονται υψηλότερες κατά 11,5% σε συνολικά 29.052 κατοικίες. Στον αντίποδα, πωλήθηκαν μόλις 2.751 νεόδμητες κατοικίες, μια πτώση της τάξεως του 33,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των συμβολαιογράφων, η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε σε 1.418 ευρώ/τ.μ. Ωστόσο, η μέση τιμή πώλησης των νεόδμητων κατοικιών αγγίζει τα 1.886 ευρώ/τ.μ., όντας σχεδόν 13% υψηλότερη από την αντίστοιχη τιμή πώλησης των μεταχειρισμένων. Σημειωτέον ότι το 44,7% των συναλλαγών χρηματοδοτήθηκε με τραπεζικό δανεισμό, με το μέσο δάνειο να ανέρχεται σε 128.480 ευρώ.

Ανοδικά κινούνται πάντως και τα ενοίκια, καθώς οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 2,4% το δεύτερο τρίμηνο, με αποτέλεσμα η μέση τιμή ενοικίασης να διαμορφώνεται σε 7,4 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της εταιρείας ακινήτων Fotocasa. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των ενοικίων υποχωρούσαν για οκτώ χρόνια διαδοχικά, μέχρι το 2015, όταν και επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά. Ασφαλώς, τα ενοίκια παραμένουν 26,8% χαμηλότερα σε σχέση με το ανώτερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί στο απόγειο της αγοράς τον Μάιο του 2007, όταν η μέση τιμή είχε ξεπεράσει τα 10 ευρώ/τ.μ.

Σήμερα, τα ακριβότερα ενοίκια εντοπίζονται στη Μαδρίτη με 10,36 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθεί η περιοχή της Καταλωνίας με 10,24 ευρώ/τ.μ. και η Χώρα των Βάσκων, όπου η μέση τιμή ενοικίασης αγγίζει τα 10,16 ευρώ/τ.μ. Αντιθέτως, το φθηνότερο ενοίκιο εντοπίζεται στην Εξτρεμαδούρα με μόλις 4,56 ευρώ/τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή