Σημάδια κόπωσης στην αγορά πολυτελών κατοικιών του Μανχάταν

Σημάδια κόπωσης στην αγορά πολυτελών κατοικιών του Μανχάταν

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται πλέον όλο και περισσότερες εταιρείες ανάπτυξης πολυτελών διαμερισμάτων στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, καθώς τα σημάδια επιβράδυνσης της αγοράς κατοικίας στην αμερικανική μεγαλούπολη έχουν πληθύνει σημαντικά. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανάλυση των ζητούμενων τιμών από την εταιρεία αγγελιών StreetEasy, η επιβράδυνση αυτή της αγοράς έχει αρχίσει να επεκτείνεται, επηρεάζοντας πλέον όχι μόνο το άνω άκρο της αγοράς, δηλαδή τις πολυτελείς κατοικίες, αλλά και άλλες κατηγορίες ακινήτων, χαμηλότερου κόστους. Οπως σημειώνουν οι οικονομικοί αναλυτές, οι μειώσεις των ζητούμενων τιμών στις πολυτελείς κατοικίες αγγίζουν το 5% το τελευταίο διάστημα, αλλά εξακολουθούν να μην είναι ευθυγραμμισμένες με τις προσφερόμενες τιμές, κάτι που σημαίνει ότι αναμένονται περαιτέρω διορθώσεις. Ηδη, έχουν αρχίσει να εντοπίζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις πωλούμενων πολυτελών διαμερισμάτων, όπου οι εκπτώσεις κυμαίνονται μεταξύ 5% και 10%, σε ένα πρώτο δείγμα ότι οι πωλητές έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Οπως προκύπτει, μεγάλο μέρος της επιβράδυνσης της αγοράς αποδίδεται στην εκτίναξη της προσφοράς, καθώς πολλές εταιρείες έσπευσαν να αναπτύξουν πληθώρα νέων πολυτελών διαμερισμάτων ήδη από το 2014, με αποτέλεσμα σήμερα η αγορά να θεωρείται κορεσμένη, καθώς η ζήτηση δεν είναι τόσο υψηλή. Μόνο φέτος εκτιμάται ότι προστέθηκαν προς πώληση πάνω από 3.500 νέα διαμερίσματα. Σε αυτό έχει συμβάλει και η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων, γεγονός που έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη του ενδιαφερόμενου κοινού από το εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι κατασκευαστές σπεύδουν να αποσύρουν τα ακίνητά τους από την αγορά, προκειμένου να μην υποστούν ζημία και να τα λανσάρουν εκ νέου, όταν το κλίμα θα έχει βελτιωθεί. Τέτοιου είδους ενέργειες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει καταστεί δυσκολότερη η πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό για τη χρηματοδότηση νέων αναπτύξεων, γεννούν αισιοδοξία για τη σταδιακή απορρόφηση της υπερβάλλουσας προσφοράς και της σταδιακής αύξησης των τιμών στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι τιμές είχαν φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο, που κρίνονται μη ρεαλιστικές, ακόμα και για τους εύπορους πολίτες, τη στιγμή που η μέση τιμή πώλησης εκκινεί από τα 24.000 ευρώ/τ.μ. και αρκετοί αγοραστές προσδοκούν και στην εξασφάλιση κάποιας μελλοντικής υπεραξίας για την επένδυσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή