Το φθηνό πετρέλαιο πιέζει και τις αγορές γραφείων στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες

Το φθηνό πετρέλαιο πιέζει και τις αγορές γραφείων στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεικτες προβλέπεται ότι θα είναι οι συνέπειες στην παγκόσμια αγορά γραφείων, στην περίπτωση που οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σε σχετικά χαμηλό επίπεδο. Σε σχετική της έρευνα, η διεθνής εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield επισημαίνει ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι τιμές αναμένεται να διατηρηθούν κάτω από τα 60 δολάρια έως το 2017, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 70 δολάρια μέχρι το 2020.

Ως εκ τούτου, αναμένεται να διατηρηθούν οι αρνητικές συνέπειες για τις αγορές γραφείων σε περιοχές που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, ενώ αντιθέτως θα παραμείνουν θετικές οι προοπτικές για όσες ευνοούνται από το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενώ το τελικό ισοζύγιο για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι θετικό ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, στην παγκόσμια αγορά γραφείων η εικόνα είναι περισσότερο μεικτή. Για παράδειγμα, σε πόλεις όπως η Μόσχα, το Αμπερντίν (Σκωτία), το Κάλγκαρι (Καναδάς) και το Χιούστον, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενεργειακή βιομηχανία, η αγορά γραφείων έχει ήδη πληγεί, καθώς η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί και συνεπώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ενεργειακός κλάδος

Ειδικότερα, στη γεωγραφική ζώνη ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) η απασχόληση στον ενεργειακό κλάδο έχει υποχωρήσει, με τη σχετική τάση να αναμένεται να συνεχιστεί και στο άμεσο μέλλον. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εντοπίζονται στις πόλεις της Μόσχας και του Αμπου Ντάμπι, ενώ ευάλωτες στις έντονες διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και τις συναφείς πιέσεις στην αγορά εργασίας, είναι επίσης το Αμπερντίν και η πόλη Στάβανγκερ στη Νορβηγία. Στον αντίποδα, πόλεις που φιλοξενούν ευρύτερο φάσμα επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα το Λονδίνο, το Οσλο και το Ρότερνταμ, προβλέπεται να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, που ευνοούν άλλους επιχειρηματικούς κλάδους με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση γραφειακών χώρων από εταιρείες του ενεργειακού κλάδου αναμένεται να υποχωρήσει, καθώς οι χρήστες θα συνεχίσουν να επιχειρούν να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, με τις δαπάνες για τη στέγαση να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ηδη, άλλωστε, τα ενοίκια στην αγορά γραφείων της Μόσχας έχουν υποχωρήσει φέτος κατά 30%, με την τάση να προβλέπεται ότι θα παραμείνει πτωτική και στο υπόλοιπο του έτους, δεδομένου ότι έχει μειωθεί και η απορρόφηση νέων γραφειακών χώρων. Ανάλογες προβλέψεις γίνονται και για το Αμπου Ντάμπι, όπως επίσης και για το Αμπερντίν της Σκωτίας, καθώς αμφότερες οι πόλεις είναι ευάλωτες στην εμφάνιση υψηλού ποσοστού διαθεσιμότητας κενών γραφείων, όπως επίσης και σε ενοίκια με σταθερές ή ακόμα και πτωτικές τάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή