Το στεγαστικό πρόβλημα των εταιρειών που θέλουν να φύγουν από το Λονδίνο

Το στεγαστικό πρόβλημα των εταιρειών που θέλουν να φύγουν από το Λονδίνο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπες με τη δύσκολη πραγματικότητα της έλλειψης εναλλακτικών επιλογών για τη μετεγκατάστασή τους βρίσκονται οι τράπεζες και λοιπές επενδυτικές εταιρείες που σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από το Λονδίνο, μετά το Brexit, καθώς είναι ελάχιστα τα διαθέσιμα κτίρια γραφείων που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους στις υπόλοιπες εναλλακτικές πόλεις. Οπως ανέφερε σε πρόσφατη ανάλυσή της η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills, τα ποσοστά διαθεσιμότητας σύγχρονων κτιρίων γραφείων στις επιχειρηματικές συνοικίες του Παρισιού, της Φρανκφούρτης και του Αμστερνταμ, δηλαδή των βασικότερων πιθανών προορισμών των εταιρειών του Λονδίνου, βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών.

Ως εκ τούτου, είναι ελάχιστα τα γραφεία μεγάλης επιφάνειας που είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση και μπορούν να φιλοξενήσουν τους χιλιάδες εργαζομένους, που εκτιμάται ότι θα μετεγκατασταθούν από τις τράπεζες του Σίτι. Αντίστοιχα, ούτε στο Δουβλίνο υπάρχουν αρκετά μεγάλα κτίρια για τον σκοπό αυτό. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος κάποιος βασικός εναλλακτικός προορισμός για τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν αρκετά χρόνια έως ότου διαμορφωθεί ένα πλέγμα εταιρειών αντίστοιχο του Λονδίνου, συγκεντρωμένο σε ένα σημείο. Σε κάθε περίπτωση, όσες εταιρείες κινηθούν νωρίτερα από τις υπόλοιπες, θα έχουν και προβάδισμα στην εξασφάλιση των καλύτερων γραφειακών χώρων. Οι τράπεζες σχεδιάζουν με γνώμονα το χειρότερο σενάριο, βάσει του οποίου δεν θα μπορούν να πωλούν ελεύθερα τις υπηρεσίες τους προς οποιοδήποτε μέρος εντός Ε.Ε., χρησιμοποιώντας ως βάση τους το Λονδίνο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εταιρείες της Γουόλ Στριτ, οι οποίες διατηρούν την πλειονότητα των Ευρωπαίων εργαζομένων τους στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα, το 78% των απασχολουμένων στους αμερικανικούς ομίλους εδρεύουν στη Μεγ. Βρετανία.

Προς το παρόν, καμία εταιρεία δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ενοικίαση νέων γραφείων, καθώς τα στελέχη εξετάζουν τις επιλογές τους έως ότου ξεκαθαρίσουν η στρατηγική και οι στόχοι που θα επιδιώξει η κυβέρνηση Μέι, από τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Το «κλειδί» θα είναι βέβαια το αν θα διατηρήσει η χώρα την πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά της Ε.Ε., κάτι που επί του παρόντος φαντάζει δύσκολο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή