Εντείνονται οι φόβοι για δημιουργία «φούσκας» στην αγορά κατοικίας της Δανίας

Εντείνονται οι φόβοι για δημιουργία «φούσκας» στην αγορά κατοικίας της Δανίας

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδηλη είναι η ανησυχία της κεντρικής τράπεζας της Δανίας αναφορικά με τον κίνδυνο δημιουργίας φούσκας στην αγορά κατοικίας της χώρας, καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 18% την τελευταία τριετία, εν μέσω περιβάλλοντος αρνητικών επιτοκίων που έχει δημιουργηθεί. Μάλιστα, ήδη οι αξίες βρίσκονται σε επίπεδο υψηλότερο του 2008, όταν είχε «σκάσει» η προηγούμενη φούσκα στην κτηματαγορά.

Στην πιο πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, κ. Λαρς Ρόντε, διατυπώθηκε η έντονη ανησυχία για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, να εισαγάγει νομοθεσία η οποία θα διασφαλίζει ότι τα νοικοκυριά δεν πρόκειται να επιβαρύνονται από υψηλότερους φόρους σε περίπτωση αύξησης των τιμών των ακινήτων.

Βάσει της κυβερνητικής πρότασης, κανένας ιδιοκτήτης ακινήτου δεν θα κληθεί να πληρώσει μεγαλύτερο φόρο αν η αξία του ακινήτου αυξηθεί, ενώ αρκετοί μάλιστα θα έχουν και φοροελαφρύνσεις, ανάλογα με το ακίνητο και την περιοχή όπου αυτό βρίσκεται. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο κ. Ρόντε θεωρεί ότι η εν λόγω πρωτοβουλία είναι «ατυχής», καθώς θα λειτουργήσει υπέρ της περαιτέρω αύξησης των τιμών, καθώς θα καταστήσει την κατοχή ακινήτων φιλικότερη. Κατά τον ίδιο, οι φόροι των ακινήτων θα πρέπει να έχουν χαρακτήρα σταθεροποίησης και ελέγχου των τιμών, περιορίζοντας τις έντονες διακυμάνσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή