Ανοδικά τα ενοίκια πολυτελών ακινήτων στη Μόσχα παρά τις κυρώσεις

Ανοδικά τα ενοίκια πολυτελών ακινήτων στη Μόσχα παρά τις κυρώσεις

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η οικονομία της Ρωσίας να μη διανύει και τις καλύτερες των ημερών της, λόγω του καταιγισμού κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τους εύπορους Ρώσους από το να συνεχίσουν να διατηρούν υψηλό βιοτικό επίπεδο. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι τιμές ενοικίασης πολυτελών κατοικιών στη Μόσχα αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό παγκοσμίως κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο.

Με βάση σχετικό δείκτη ενοικίων που επιμελείται η Knight Frank, εταιρεία παροχής υπηρεσιών, οι τιμές ενοικίασης πολυτελών κατοικιών στη ρωσική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 11,1%, χάρη και στην ισχυροποίηση που κατέγραψε το ρούβλι έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Knight Frank, στη Μόσχα περίπου το 15-20% των προσφερόμενων προς ενοικίαση κατοικιών διατίθεται σε όρους δολαρίου, με αποτέλεσμα η πρόσφατη ενίσχυση του ρωσικού νομίσματος έναντι του δολαρίου να ωθήσει τις τιμές των συγκεκριμένων ενοικίων προς τα πάνω. Το ρούβλι έχει σταθεροποιηθεί πλέον σε υψηλότερο επίπεδο, χάρη και στην πρόσφατη απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά έως το τέλος του έτους. Επίσης, παρότι το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,7% φέτος, χειρότερα από την προηγούμενη κυβερνητική πρόβλεψη, παραμένει πολύ καλύτερα σε σχέση με το 2015, όταν η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,7%.

Δεύτερη η Νέα Υόρκη

Η δεύτερη ταχύτερη αύξηση τιμών ενοικίασης πολυτελών κατοικιών εντοπίζεται στη Νέα Υόρκη, με άνοδο της τάξεως του 4,7%, αν και, με βάση πιο πρόσφατα στοιχεία των Miller Samuel και Douglas Elliman Real Estate, οι τιμές στο Μανχάταν υποχωρούν πλέον με ρυθμό της τάξεως του 0,5%. Στον αντίποδα, η πόλη με τις χαμηλότερες επιδόσεις ήταν το Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου οι τιμές ενοικίασης πολυτελών κατοικιών υποχώρησαν κατά 9,2% σε ετήσια βάση. Πάντως, από το 2011, τα ενοίκια στην αφρικανική πρωτεύουσα αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 9,7% ετησίως, με αποτέλεσμα η τωρινή κάμψη να θεωρείται μια κίνηση διόρθωσης της αγοράς. Πτωτικά κινήθηκαν και οι τιμές στο Λονδίνο, όπου τα ενοίκια μειώθηκαν κατά 3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, καθώς το υψηλό απόθεμα διαθέσιμων κατοικιών και η αβεβαιότητα στις κεφαλαιαγορές άσκησαν πτωτικές πιέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή