Πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου προτύπου μέτρησης κτιρίων

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου προτύπου μέτρησης κτιρίων

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος σε ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση των ξένων επενδύσεων στην παγκόσμια αγορά ακινήτων αναμένεται να θέσει η πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει οι διεθνείς φορείς εκτιμητικής τους τελευταίους μήνες.

Στόχος της είναι η δημιουργία ενός νέου, διεθνώς αποδεκτού προτύπου μέτρησης κτιρίων και δη συγκροτημάτων κατοικιών, σε συνέχεια ανάλογης κίνησης για τα επαγγελματικά ακίνητα. Με τον τρόπο αυτόν, το νέο πρότυπο, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να υιοθετείται, θα αναβαθμίσει το επίπεδο διαφάνειας στην παγκόσμια αγορά, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα το ίδιο σπίτι εμφανιζόταν να έχει διαφορετικό μέγεθος από χώρα σε χώρα και, στην περίπτωση της Ελλάδας, ακόμα και από πόλη σε πόλη, καθώς στη Θεσσαλονίκη ο τρόπος μέτρησης των επιφανειών διαφέρει σε σχέση με αυτόν που εφαρμόζεται στην Αθήνα. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το RICS, οι διακυμάνσεις στον τρόπο μέτρησης είναι πολύ σημαντικές από περιοχή σε περιοχή. Ειδικότερα, στα διαμερίσματα υπάρχουν αποκλίσεις της τάξεως του 27%, ενώ στις μονοκατοικίες οι αποκλίσεις ανέρχονται ακόμη και σε 58%. Οπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, ένας διεθνής επενδυτικός όμιλος δεν μπορεί να έχει στο χαρτοφυλάκιό του τέτοιου είδους ακίνητα, καθώς ανάλογα με τον τρόπο μέτρησης της επιφάνειας επηρεάζεται και το ύψος της επένδυσης, δημιουργώντας τεράστιες ασάφειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή