Αντιαναπτυξιακή η φορολογία ακινήτων στη Βρετανία, λένε οι κατασκευαστές

Αντιαναπτυξιακή η φορολογία ακινήτων στη Βρετανία, λένε οι κατασκευαστές

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί σε σχέση με την Ελλάδα η φορολόγηση των ακινήτων στη Μεγ. Βρετανία να είναι σαφώς χαμηλότερη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι και ικανοποιημένες. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας συμβούλων Crowe Clark Whitehill, πάνω από το 70% των εταιρειών ακινήτων και κατασκευών θεωρεί ότι το φορολογικό σύστημα είναι μη ευνοϊκό για τον κλάδο και αποτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων.

Στο στόχαστρο βρίσκεται, σε ποσοστό 68% των ερωτηθέντων, το τέλος χαρτοσήμου το οποίο καταβάλλουν οι αγοραστές ακινήτων, ενώ ένα επιπλέον 12% θεωρεί ως τον σημαντικότερο παράγοντα ανάσχεσης της ανάπτυξης τον φόρο υπεραξίας που καταβάλλουν οι πωλητές ακινήτων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το Λονδίνο αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο από την υφιστάμενη ανασφάλεια γύρω από τις οικονομικές προοπτικές της χώρας και ιδίως όσον αφορά τις νεόδμητες κατοικίες. Ωστόσο, οι περισσότεροι κατασκευαστές θεωρούν ότι η ανάπτυξη εγκαταλελειμμένων εκτάσεων, που στο παρελθόν φιλοξενούσαν π.χ. εμπορικά κέντρα ή σιδηροδρομικούς σταθμούς, θα αποτελέσει το «κλειδί» για τη μελλοντική ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας στο Λονδίνο.

Πλήγμα από το Brexit

Εν τω μεταξύ, οι συνέπειες από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρες με το πέρασμα του χρόνου. Οπως προέκυψε από στοιχεία της εταιρείας ερευνών Molior London, που δημοσίευσε πρόσφατα το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, οι πωλήσεις κατοικιών που βρίσκονται υπό κατασκευή μειώθηκαν κατά 14% κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Ειδικότερα, ο αριθμός των κατοικιών που πωλήθηκαν προτού ολοκληρωθεί η κατασκευή τους μειώθηκε σε 4.830, από 5.636 κατά το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Συνολικά δε, κατά το πεντάμηνο από τον Απρίλιο μέχρι και τον Αύγουστο, οι αγοραπωλησίες κατοικιών στη βρετανική πρωτεύουσα έχουν υποχωρήσει κατά 78% συγκριτικά με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2015. Αυτό προκύπτει με βάση τα προσωρινά στοιχεία από το βρετανικό Κτηματολόγιο. Οι ενδιαφερόμενοι αποφεύγουν επί του παρόντος να προχωρήσουν σε κάποια κίνηση, εν μέσω σημαντικής υποτίμησης της στερλίνας και αυξημένης φορολογίας. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο επιβλήθηκε αύξηση της τάξεως του 3% στον φόρο που καταβάλλουν οι πωλητές ακινήτων και οι κάτοχοι εξοχικών κατοικιών, ενώ είχε προηγηθεί το 2014 και η σημαντική αύξηση των επιβαρύνσεων για τους αγοραστές πολυτελών κατοικιών. Ειδικότερα, είχε επιβληθεί φόρος 12% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου που ξεπερνούσε το 1,5 εκατ. ευρώ. Αν δηλαδή ένα ακίνητο κοστίζει 2 εκατ. ευρώ, ο αγοραστής φορολογείται με συντελεστή 12% για τις 500.000 ευρώ. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, η Countrywide Plc., ο μεγαλύτερος μεσιτικός όμιλος της χώρας, εκτιμά ότι οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο θα υποχωρήσουν κατά 1,25% το 2017, κάτι που έχει να συμβεί από το 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή