Σε 843.000 ευρώ η μέση τιμή μιας κατοικίας στο Χονγκ Κονγκ

Σε 843.000 ευρώ η μέση τιμή μιας κατοικίας στο Χονγκ Κονγκ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστρέφει η ζήτηση και ως εκ τούτου και η ανοδική πορεία των τιμών στην ακριβότερη αγορά κατοικίας του κόσμου, το Χονγκ Κονγκ, καθώς οι Κινέζοι αγοραστές έχουν ανανεώσει το ενδιαφέρον τους.

Αυτό επισημαίνουν εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων σε πρόσφατες δηλώσεις τους στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ, που τονίζουν ότι οι Κινέζοι επιλέγουν ξανά την τοποθέτηση κεφαλαίων για την απόκτηση κατοικίας στο Χονγκ Κονγκ για μία σειρά από λόγους. Κατ’ αρχάς, αρκετοί είναι εκείνοι που θέλουν μεγαλύτερη διασπορά του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι το κινεζικό γουάν θα δεχθεί πιέσεις σύντομα, με αποτέλεσμα να επισπεύδουν τις κινήσεις τους, προτού απωλέσουν αγοραστική δύναμη.

Επίσης, ένας ακόμα λόγος που ωθεί τους επενδυτές προς το Χονγκ Κονγκ είναι η εκτίναξη των τιμών των κατοικιών στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Κίνας, με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρούν ότι σύντομα θα καταγραφούν σοβαρές διορθώσεις, καθιστώντας μια επένδυση στην παρούσα φάση, εξαιρετικά ριψοκίνδυνη.

Στον αντίποδα, οι τιμές στο Χονγκ Κονγκ έχουν αυξηθεί κατά 115% από τον Ιανουάριο του 2008 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2013, όταν καταγράφηκε η πρώτη πρόσκαιρη διόρθωση, ως αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβε η τοπική κυβέρνηση, κυρίως για να αποθαρρύνει τους ξένους αγοραστές. Επειτα από λίγους μήνες όμως, οι αξίες συνέχισαν να αυξάνονται με το πιο πρόσφατο αποκορύφωμά τους να καταγράφεται τον περυσινό Σεπτέμβριο. Από τότε, οι απώλειες αγγίζουν το 13,3%, ωστόσο, η πλειονότητα των φορέων της αγοράς εκτιμά ότι έως το τέλος του έτους, η πτώση αυτή θα έχει υπερκαλυφθεί. Ηδη, άλλωστε, η απόσταση από το προηγούμενο υψηλό είναι μόλις 6,3%.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από τις αγοραπωλησίες, καθώς τον Σεπτέμβριο μεταβιβάστηκαν συνολικά 7.826 ακίνητα, αξίας 6,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό πωλήσεων των τελευταίων 15 μηνών, παρότι η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε σε 843.000 ευρώ ανά κατοικία.

Πάντως, αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά κατοικίας του Χονγκ Κονγκ είναι υγιής. Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Moody’s ανέφερε ότι η νέα άνοδος των τιμών εγκυμονεί κινδύνους για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια που θα χορηγήσουν στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι οι αξίες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, την ίδια στιγμή που η αγοραστική δύναμη των πολιτών παραμένει χαμηλή, σε σχέση με τις τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή