Η Κίνα σχεδιάζει να αναμορφώσει το φορολογικό σύστημα στα ακίνητα

Η Κίνα σχεδιάζει να αναμορφώσει το φορολογικό σύστημα στα ακίνητα

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της αγοράς ακινήτων σχεδιάζουν οι Αρχές στην Κίνα, σε μια προσπάθεια να αποφύγει λάθη του παρελθόντος, όταν η τοπική κτηματαγορά κατέγραψε πολύ έντονες διακυμάνσεις τιμών. Το 2011, η Κίνα εισήγαγε για πρώτη φορά έναν ετήσιο φόρο κατοχής κατοικιών σε επιμέρους τμήματα της αγοράς στη Σαγκάη και στην Τσονγκίνγκ, χωρίς όμως να επεκταθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τυχόν εισαγωγή του εν λόγω φόρου και σε άλλες πόλεις θα σηματοδοτήσει μια σημαντική εξέλιξη για την τοπική αγορά κατοικίας, η οποία καταγράφει πολύ δυναμική πορεία το τελευταίο διάστημα, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί ακόμα και πάνω από 30% σε ετήσια βάση, σε πολλές μεγάλες πόλεις. Η μηδαμινή φορολογία λειτουργεί υπέρ των επενδυτών, οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα χωρίς καν να έχουν σκοπό να μείνουν σε αυτά ή έστω να τα νοικιάσουν, παρά μόνο να τα μεταπωλήσουν σε λίγους μήνες, επωφελούμενοι από τις υπεραξίες που θα έχουν εν τω μεταξύ καταγραφεί. Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και στη Σαγκάη, όπου υπάρχει φόρος κατοχής, αυτός είναι κάτω του 1% της τιμής αγοράς του ακινήτου, τη στιγμή που στην εν λόγω πόλη οι τιμές αυξήθηκαν κατά 32,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή