Ζητούνται μέτρα ενίσχυσης της οικοδομής

Ζητούνται μέτρα ενίσχυσης της οικοδομής

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη εκλογίκευσης της φορολογίας ακινήτων και τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας μέσω έργων αναβάθμισης του δημόσιου χώρου των πόλεων, βελτίωσης των υποδομών και προώθησης της οργανωμένης δόμησης, τόνισαν με δημόσιες παρεμβάσεις τους τις τελευταίες ημέρες φορείς της αγοράς ακινήτων, όπως η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) και ο ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών).

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΠΑΚ, κ. Πέτρος Παπαϊωάννου, για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται στον τομέα των κατασκευών προστίθενται 1,8 ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ για κάθε 1 εκατ. ευρώ αξίας που παράγουν οι κατασκευές δημιουργούνται 39 θέσεις εργασίας στην οικονομία. Μάλιστα, όπως προκύπτει από σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, πάνω από το 30% της ύφεσης συνδέεται με την πτώση των επενδύσεων στις κατασκευές. Ο ΣΕΠΑΚ διοργανώνει το πρώτο του συνέδριο εντός της προσεχούς εβδομάδας με θέμα τον ρόλο των κατασκευών στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Αντίστοιχα, η ΠΟΜΙΔΑ, μέσω του προέδρου της κ. Στρ. Παραδιά, διατύπωσε σειρά αιτημάτων προκειμένου να αποφευχθεί νέος κύκλος ύφεσης στην κτηματαγορά. Ειδικότερα, έκανε λόγο για εκλογίκευση της φορολογίας. Ως προς τον ΕΝΦΙΑ κρίνεται αναγκαία η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η επιστροφή μειωτικού συντελεστή για τα κενά κτίσματα και η μείωση της επιβάρυνσης της αστικής ιδιοκτησίας. Επίσης, κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω μείωση των τιμών ζώνης και των συντελεστών εμπορικότητας, με προτεραιότητα στις ζώνες που παραλείφθηκαν στην προηγούμενη μείωση. Επίσης, είναι σημαντικό να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα επαύξησης της φορολογίας των κληρονομιών-δωρεών, δεδομένου και του «κύματος» αποποίησης κληρονομιών, λόγω αδυναμίας πληρωμής του σχετικού φόρου.

Λίγες άδειες

Εν τω μεταξύ, η πορεία της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας εξακολουθεί να καταγράφει έντονες διακυμάνσεις από μήνα σε μήνα, λόγω του εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου στο οποίο βρίσκεται πλέον. Ετσι, αρκούν λίγες μόλις άδειες, ώστε να αλλάξει εντελώς η εικόνα. Τον Αύγουστο, οι άδειες της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας ανήλθαν σε 890 που αντιστοιχούν σε 200,3 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 899,2 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, ενισχυμένες κατά 16% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 52% στην επιφάνεια και κατά 65,5% στον όγκο. Σε ό,τι αφορά το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε στο σύνολο της χώρας πτώση κατά 80% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 9,4% στην επιφάνεια και κατά 8,4% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή