Αυξάνονται οι εκατομμυριούχοι και η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες

Αυξάνονται οι εκατομμυριούχοι και η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά δυναμική παραμένει η αγορά πολυτελών κατοικιών παγκοσμίως, καθώς οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από το κλίμα οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του παγκόσμιου δικτύου μεσιτικών γραφείων πολυτελών ακινήτων Luxury Portfolio International, σε συνεργασία με τη YouGov, οι ενδιαφερόμενοι εξακολουθούν να επιδεικνύουν σημαντική εμπιστοσύνη στις προοπτικές της αγοράς ακινήτων. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, το 45% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να αποκτήσει κάποιο ακίνητο εντός των προσεχών τριών ετών, ενώ 23% αναφέρουν ότι θα πωλήσουν κάποια πολυτελή κατοικία. Οι συμμετέχοντες είναι άνθρωποι με περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον τριών εκατ. δολαρίων. Εντός ΗΠΑ, το ποσοστό των ενδιαφερόμενων αγοραστών είναι 25%. Αντίστοιχα, τo 18% σχεδιάζει να πουλήσει το ακίνητό του.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά το τρέχον έτος η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες έχει υποχωρήσει, καθώς έχουν συντρέξει ταυτόχρονα πολλοί παράγοντες επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος. Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, οι διακυμάνσεις της κινεζικής οικονομίας, τα ερωτήματα που συνοδεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η παγκόσμια τρομοκρατία και η προσφυγική κρίση έχουν ενισχύσει τις ανησυχίες των πιθανών αγοραστών. Ωστόσο, η αισιοδοξία για τις προοπτικές της αγοράς κατοικίας παραμένει εν πολλοίς, όπως προκύπτει και από τα συμπεράσματα της έρευνας.

Οπως ανέφεραν οι αναλυτές, η παγκόσμια κοινότητα ανθρώπων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας συνεχίζει να αναπτύσσεται, με συνέπεια να αυξάνεται και η ζήτηση για πολυτελή ακίνητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το τέλος της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, το 2010, μέχρι το τέλος του 2015 καταγράφηκε αύξηση κατά 72% των ανθρώπων με προσωπική περιουσία μεγαλύτερη των 10 εκατ. δολαρίων. Η σχετική κοινότητα αριθμεί πλέον σχεδόν 1,5 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, με βάση σχετικά στοιχεία της Credit Suisse. Αντίστοιχα, οι έχοντες περιουσία άνω των 50 εκατ. δολαρίων αυξήθηκαν κατά 53% την τελευταία πενταετία, αγγίζοντας τις 123.838.

Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά των ακινήτων, πέραν της υψηλής ποιότητας, η τοποθεσία αποτελεί το κυρίαρχο κριτήριο, ενώ το 61% των υποψήφιων αγοραστών αναφέρει ότι σημαντικότερο είναι η ιδιωτικότητα που προσφέρεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή