Η εκλογή του Τραμπ δεν επηρεάζει την ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Η εκλογή του Τραμπ δεν επηρεάζει την ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερές προδιαγράφονται οι μελλοντικές προοπτικές για την ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων, την επόμενη μέρα της εκλογής Τραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ. Σε σχετικό σημείωμά της, η αμερικανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών Cushman & Wakefield, η οποία εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την εταιρεία Proprius, ανέφερε ότι δεν προβλέπονται ιδιαίτερες αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά από πλευράς ζήτησης, εκτός κι αν καταγραφεί κάποια σημαντική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Σύμφωνα με την κ. Ελίζαμπεθ Τρόνι, επικεφαλής του τομέα ερευνών για την περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) για την Cushman & Wakefield, «οι αγορές όπου η προσφορά είναι περιορισμένη σε σχέση με τη ζήτηση και όπου οι τιμές των ενοικίων ακολουθούν ανοδική τάση, όπως η Βαρκελώνη, το Δουβλίνο και το Μόναχο, θα συνεχίσουν την πορεία τους αυτή. Στον αντίποδα, οι λιγότερο δυναμικές αγορές, όπως η Μόσχα, η Κωνσταντινούπολη και η Βαρσοβία, θα παραμείνουν ως έχουν στο άμεσο μέλλον».

Σε τροχιά ανάκαμψης

Η αναλύτρια επισημαίνει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς οι αγορές εργασίας «επουλώνονται» από την πρόσφατη κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, τα ενοίκια για σύγχρονους χώρους γραφείων αυξάνονται σε αρκετές πόλεις, όπως το Βερολίνο, το Μιλάνο και η Μαδρίτη. Η δε ζήτηση αναμένεται να παραμείνει ανεπηρέαστη από το αποτέλεσμα-σοκ του δημοψηφίσματος για την έξοδο της Μεγ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μέχρι στιγμής, η αγορά του Λονδίνου έχει πληγεί, καθώς η ζήτηση έχει μειωθεί, όπως επίσης και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων. Ωστόσο, εξαιρώντας τη βρετανική πρωτεύουσα, η εικόνα των υπόλοιπων αγορών παραμένει θετική. Σε κάθε περίπτωση, το κατά πόσον θα επιμείνουν οι αρνητικές συνέπειες στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου θα εξαρτηθεί από την πορεία και τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Μεγ. Βρετανίας και της Ε.Ε. Ωστόσο δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια επίδραση λόγω του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ, εφόσον βέβαια αυτό δεν έχει κάποιον αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Οσον αφορά την πορεία των επενδύσεων στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, η Cushman & Wakefield αναφέρει ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ίσως υπάρξει μια ακόμα μεγαλύτερη στροφή στις πιο ώριμες αγορές και κατηγορίες ακινήτων. Πάντως, σε γενικές γραμμές, δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση, καθώς έχουν ήδη αντληθεί πολύ σημαντικά κεφάλαια, που θα συνεχίσουν να επενδύονται στην αγορά ακινήτων. Παράλληλα, η εταιρεία δεν θεωρεί πιθανό το σενάριο της αναδιανομής κεφαλαίων που αρχικά προορίζονταν για την αμερικανική αγορά, προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, καθώς και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού ελλοχεύει ο παράγοντας του πολιτικού ρίσκου λόγω των επικείμενων εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή