Πρόσωπα και πράγματα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ ανοίγει απόφαση του ΣτΕ

Ουσιαστικό ζήτημα, που πιθανώς να σημάνει την αναθέρμανση της προσπάθειας για ριζικές παρεμβάσεις στο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, ενδέχεται να προκύψει ως αποτέλεσμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας βάσει της οποίας κρίθηκε παράνομος ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ σε τέσσερις ακριβές περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα σε Φιλοθέη, Ψυχικό, Ν. Βουτζά και Δελφούς (Αμφισσα). Επί της ουσίας, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αλλάξει τις αντικειμενικές τιμές στις εν λόγω περιοχές έως τα τέλη του έτους. Ωστόσο, το ζήτημα ενδέχεται να προσλάβει διαστάσεις, καθώς αντίστοιχες προσφυγές στο ΣτΕ έχουν υποβληθεί και για δεκάδες άλλες περιοχές, ενώ στις περισσότερες περιοχές (είτε έχουν γίνει προσφυγές είτε όχι), δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι υποδείξεις των τοπικών φορέων, όπως απαιτείται σύμφωνα με το ΣτΕ.

Αύξηση 10% των εσόδων φέτος προβλέπεται για την Grivalia

Μέση ετήσια άνοδο της τάξεως του 10% προβλέπεται ότι θα καταγράψουν τα έσοδα της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, σύμφωνα με σχετική έκθεση της χρηματιστηριακής εταιρείας Euroxx, η οποία διατηρεί τη σύσταση overweight για τη μετοχή της εισηγμένης, περικόπτοντας πάντως την τιμή-στόχο από τα 9,1 ευρώ σε 8,2 ευρώ. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή εκτίμησε ότι τα φετινά καθαρά κέρδη της Grivalia θα ανέλθουν σε 31,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις σε 61 εκατ. ευρώ. Κατά το φετινό εννεάμηνο, τα έσοδα «τρέχουν» με ρυθμό αύξησης της τάξεως του 8% στα 45,6 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 19 εκατ. ευρώ, ενώ χωρίς τον υπολογισμό των ζημιών από την αποτίμηση των ακινήτων στην εύλογη αξία, η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε σε 32,2 εκατ. ευρώ.

Αντί 290 εκατ. ευρώ θα πωληθούν 300 διαμερίσματα στο Λονδίνο

Κοντά στην πώληση περίπου 300 διαμερισμάτων στο Λονδίνο βρίσκεται η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Barratt Developments, σε μια συμφωνία που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 290 εκατ. ευρώ. Αγοραστής είναι ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Greystar Real Estate Partners LLC. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, πρόθεση του αγοραστή είναι να εκμισθώσει τα ακίνητα μόλις αυτά ολοκληρωθούν. Σημειωτέον ότι τα διαμερίσματα είναι διάσπαρτα σε τέσσερα επιμέρους συγκροτήματα, τα οποία κατασκευάζει αυτήν την περίοδο η Barratt Developments, η οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής στη Μεγ. Βρετανία. Οι εταιρείες του είδους έχουν αρχίσει να στρέφονται στις μαζικές πωλήσεις πολυτελών διαμερισμάτων το τελευταίο διάστημα, καθώς η υψηλότερη φορολογία και η αυξημένη προσφορά έχουν αρχίσει να περιορίζουν την ζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή