Οι παρενέργειες του Brexit ωφελούν τη σουηδική αγορά ακινήτων

Οι παρενέργειες του Brexit ωφελούν τη σουηδική αγορά ακινήτων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η βρετανική αγορά ακινήτων να μη διανύει και τις καλύτερες ημέρες, μετά το «σοκ» που έχει προκληθεί από την απόφαση για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, άλλες αγορές μοιάζουν έτοιμες να «δρέψουν τους καρπούς», προσελκύοντας μέρος της επενδυτικής ζήτησης. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η αγορά της Σουηδίας, όπου τα αρνητικά επιτόκια, η σταθερή πολιτική κατάσταση και η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη αποτελούν κινητήριους μοχλούς για την άνοδο της ζήτησης. Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές της εταιρείας ακινήτων Pangea Property Partners, δηλώσεις των οποίων φιλοξενήθηκαν πρόσφατα στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ, σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης έχει διαδραματίσει και το Brexit. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αξίες των μετοχών στη μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία έχουν αυξηθεί κατά 35% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Μέρος της ανόδου αυτής οφείλεται στις προσδοκίες των επενδυτών για διατήρηση των εξαιρετικά χαμηλών έως και αρνητικών επιτοκίων κατά τους προσεχείς μήνες, ως απάντηση των κεντρικών τραπεζών στις τυχόν αρνητικές συνέπειες του Brexit. Τα χαμηλά επιτόκια λειτουργούν υπέρ των εταιρειών ακινήτων και ιδίως όσων έχουν χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις τους με τραπεζική χρηματοδότηση. Επίσης, οι αποδόσεις που προσφέρονται από την αγορά ακινήτων είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες των προϊόντων σταθερού εισοδήματος.

Εν τω μεταξύ, η αγορά κατοικίας οδεύει προς ιστορικό υψηλό επίπεδο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αγοραπωλησιών, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 30% στο φετινό εννεάμηνο. Τον Σεπτέμβριο, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 3%, ενώ άνοδος της τάξεως του 1% καταγράφηκε και τον Αύγουστο, αυξήσεις που οφείλονται όχι μόνο στην άνοδο της ζήτησης και στη θετική ψυχολογία του αγοραστικού κοινού, αλλά και στην περιορισμένη προσφορά κατοικιών. Μάλιστα, η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας έχει διατυπώσει δημόσια την ανησυχία της ότι η αγορά πιθανώς να έχει υπερθερμανθεί και ότι είναι πιθανό να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία φούσκας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επιβολή ανώτατου ορίου χρηματοδότησης, ανάλογα με το εισόδημα των νοικοκυριών, ιδίως αν η επέκταση της αγοράς στεγαστικής πίστης συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό.

Στον αντίποδα, η αγορά κατοικίας του Λονδίνου, κυρίως οι πολυτελείς κατασκευές καταγράφουν απώλειες, καθώς ο αριθμός των πωλητών που υποχρεώθηκε σε εκπτώσεις λόγω του αποτελέσματος περί Brexit, αυξήθηκε κατά 75% κατά τις 10 εβδομάδες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Παράλληλα, όλοι οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω πιέσεις στην αγορά κατοικίας κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή