Χωρίς βρετανικές απώλειες η Ισπανία λόγω του Brexit

Χωρίς βρετανικές απώλειες η Ισπανία λόγω του Brexit

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν μηδενικές είναι μέχρι σήμερα οι συνέπειες στην αγορά κατοικίας της Ισπανίας από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την έξοδο της Μεγ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η ζήτηση από τη χώρα παραμένει ισχυρή. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου και έχουν συλλέξει οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας, τουλάχιστον οι Βρετανοί αγοραστές στρέφονται σε πιο οικονομικές λύσεις ως προς τις περιοχές που επιλέγουν να αποκτήσουν ακίνητο.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της τάσης αυτής είναι η περιοχή της Αλμερίας στην Ανδαλουσία, όπου καταγράφηκε αύξηση συναλλαγών κατοικιών κατά 93% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κυρίως λόγω των πολλών αγορών που πραγματοποίησαν Βρετανοί.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλοί Βρετανοί, ακόμη και άνθρωποι που οδεύουν προς τα 40, δυσκολεύονται να αποκτήσουν το δικό τους ακίνητο στη Μεγάλη Βρετανία λόγω του υψηλού κόστους. Εφόσον λοιπόν μπορούν να εργαστούν απομακρυσμένα, η λύση της ηλιόλουστης Ισπανίας φαντάζει ιδανική, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι η μέση τιμή πώλησης στην Αλμερία δεν ξεπερνά τις 130.000 ευρώ. Συνολικά πάντως, οι αγοραστές από το εξωτερικό στηρίζουν την ανάκαμψη της ισπανικής αγοράς κατοικίας, όπως αποδεικνύεται και από την περαιτέρω αύξηση των συναλλαγών κατά 12% τον φετινό Σεπτέμβριο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγοραπωλησίες κατοικιών στην Ισπανία αυξάνονται συνεχώς από τον Μάρτιο του 2014 έως σήμερα. Οι ξένοι αγοραστές αποτελούν σημαντική αγοραστική ομάδα, κυρίως για τις παραθεριστικές περιοχές, όπως οι Βαλεαρίδες και Κανάριοι Νήσοι, η Μάλαγα και η Μούρθια, όπου το 30% των αγορών γίνεται από ξένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή