Κερδίζουν έδαφος οι εναλλακτικές επενδύσεις

Κερδίζουν έδαφος οι εναλλακτικές επενδύσεις

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο αναμένεται να βρεθούν φέτος οι επενδύσεις σε εναλλακτικές κατηγορίες ακινήτων, που μέχρι το πρόσφατο παρελθόν βρίσκονταν στο περιθώριο.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Real Capital Analytics (RCA) στην ευρωπαϊκή αγορά, ο όγκος των συναλλαγών σε ακίνητα, όπως ξενοδοχεία, φοιτητικές κατοικίες, οίκοι ευγηρίας και περίθαλψης ηλικιωμένων, κέντρα υγείας, ακόμα και ακίνητα στέγασης data centres, αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ. Ηδη άλλωστε, το σχετικό ποσό έχει συμπληρωθεί με το πέρας του φετινού 11μήνου (Ιανουάριος-Νοέμβριος).

Ενδεικτικό της άνθησης της συγκεκριμένης κατηγορίας επενδύσεων είναι και το ότι το μερίδιο των εν λόγω ακινήτων, ως ποσοστό επί του συνόλου των συναλλαγών ακινήτων εισοδήματος, αγγίζει πλέον το 15%, έναντι 13% που ήταν το αντίστοιχο μερίδιο για το σύνολο του 2015. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές της RCA, οι εν λόγω εξειδικευμένοι κλάδοι της αγοράς ακινήτων αποδεικνύονται ελκυστικοί για όλο και περισσότερους επενδυτές, οι οποίοι αδυνατούν να τοποθετηθούν στις δημοφιλείς κατηγορίες, δηλαδή σε κτίρια γραφείων, εμπορικά καταστήματα-εμπορικά κέντρα και βιομηχανικά ακίνητα, οι αξίες των οποίων, ιδίως στις πιο περιζήτητες πόλεις και περιοχές, έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η μέση απόδοση των εναλλακτικών ακινήτων που άλλαξαν χέρια φέτος αγγίζει το 6,5%, έναντι 5,9% των κτιρίων γραφείων, που είναι ο πιο δημοφιλής κλάδος στην αγορά ακινήτων της Ευρώπης. Η τάση αυτή των αυξημένων επενδυτικών ροών στα εναλλακτικά ακίνητα έχει παρατηρηθεί κυρίως κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας. Οπως φαίνεται, η κινητικότητα θα συνεχισθεί στη συγκεκριμένη αγορά και το 2017, με τον κλάδο των ξενοδοχειακών ακινήτων να έχει ξεχωρίσει σημαντικά, αποτελώντας πλέον μέρος κάθε επενδυτικού χαρτοφυλακίου θεσμικού επενδυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή