Κινούμενη άμμος η χώρα για επενδυτές

Κινούμενη άμμος η χώρα για επενδυτές

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παραδοχή ότι η ανάπτυξη ακινήτων στην Ελλάδα, ακόμα και αν έχει ήδη εκδοθεί οικοδομική άδεια, αποτελεί ένα «στοίχημα υψηλού ρίσκου», καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ανατροπής των επενδυτικών σχεδίων από μια απόφαση της διοίκησης, προχώρησαν εντός της εβδομάδας στελέχη του κλάδου των ακινήτων. Πρόκειται για ένα σαφές «μήνυμα» προς την κυβέρνηση, η οποία ναι μεν εμφανίζεται θετική στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, πλην όμως, στην πράξη, συχνά αποδεικνύεται ότι τέτοιου είδους δηλώσεις παραμένουν ευχολόγιο.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η ελληνική πραγματικότητα διώχνει μακριά τους επενδυτές από την αγορά ακινήτων περιέγραψε προ ημερών ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, πρόεδρος του κατασκευαστικού ομίλου Ελλάκτωρ, μιλώντας στο ετήσιο διεθνές συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον κ. Καλλιτσάντση, η αβεβαιότητα δεν είναι προϊόν της κρίσης, αλλά μια παθογένεια που χαρακτηρίζει την Ελλάδα ήδη πριν από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης.

Εις επίρρωσιν της άποψης αυτής, ο κ. Καλλιτσάντσης ανέφερε την περίπτωση του ακινήτου που επιχείρησε να αναπτύξει προ δεκαετίας στην Ακαδημία Πλάτωνος η θυγατρική του ομίλου REDS. Η εταιρεία απέκτησε το σχετικό οικόπεδο το 2006, έχοντας στόχο την ανέγερση κτιρίου γραφείων. «Η σχετική έρευνα πριν από την απόκτηση του οικοπέδου έδειξε ότι όλα τα απαιτούμενα έγγραφα του οικοπέδου υπήρχαν, και ότι αυτό βρισκόταν σαφώς οριοθετημένο έξω από τον αρχαιολογικό χώρο φυσικά. Δύο χρόνια αργότερα, η εταιρεία έλαβε οικοδομική άδεια, επιβεβαιώνοντας τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από όλες τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Πολιτισμού, αρμόδιου για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων», τόνισε ο κ. Καλλιτσάντσης. Ως εκ τούτου, η εταιρεία ξεκίνησε τις αρχικές εκσκαφές και τη θεμελίωση του ακινήτου, υπό την επίβλεψη μιας αρμόδιας ομάδας αρχαιολόγων, χωρίς μάλιστα να εντοπιστεί το παραμικρό αρχαιολογικό εύρημα. Κάπου εκεί ξεκινούν τα προβλήματα, καθώς, χωρίς καμία προηγούμενη ένδειξη, το υπουργείο Πολιτισμού, ύστερα από πρόταση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επεκτείνει τα όρια του αρχαιολογικού χώρου, ενσωματώνοντας εντός αυτού και το οικόπεδο της REDS. Δεδομένης όμως της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας έκτοτε, ούτε η απαλλοτρίωση αλλά ούτε η εξαγορά του οικοπέδου από το Δημόσιο κατέστη εφικτό να προχωρήσουν. «Ως αποτέλεσμα, πέρα από την είσοδο σε μια ατέρμονα δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο, έχουμε αναγκαστεί να βάλουμε τα σχέδιά μας σε αναμονή από το 2010 μέχρι σήμερα, χωρίς ποτέ να αποζημιωθούμε για τα 20 εκατ. ευρώ επενδύσεων, εξόδων αλλά και διαφυγόντων κερδών», καταλήγει ο κ. Καλλιτσάντσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή