Εντυπωσιακή αύξηση των τιμών κατοικιών σε Λειψία και Δρέσδη

Εντυπωσιακή αύξηση των τιμών κατοικιών σε Λειψία και Δρέσδη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σημείο αναφοράς της εντυπωσιακής ανάπτυξης που καταγράφει η αγορά κατοικίας της Γερμανίας τείνουν να εξελιχθούν οι πόλεις της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, Δρέσδη και Λειψία, καθώς το ράλι τιμών είναι πρωτοφανές. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, αμφότερες οι πόλεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη και ταχεία άνοδο των τιμών ενοικίασης, ενώ ταυτόχρονα οδεύουν με γοργούς ρυθμούς προς την εμφάνιση ελλείμματος κατοικιών, με δεδομένη τη συνεχή αύξηση της ζήτησης. Ειδικότερα, με βάση σχετικά στοιχεία της Planet Home AG, από το 2000 μέχρι σήμερα οι τιμές των ενοικίων στη Δρέσδη έχουν αυξηθεί κατά 45% για νεόδμητες κατασκευές και κατά 23% για υφιστάμενα ακίνητα. Αντίστοιχα, οι τιμές πώλησης νεόδμητων διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί κατά 44%. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι τιμές πώλησης παλαιότερων κατοικιών, οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατά 5% κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, γεγονός που αποδίδεται στην κακή κατάσταση που βρίσκονται τα συγκεκριμένα κτίρια. Το μέσο ενοίκιο στη Δρέσδη ανέρχεται πλέον σε 7,1 ευρώ/τ.μ., ενώ η μέση τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος αγγίζει πλέον τις 2.800 ευρώ/τ.μ.

Αντίστοιχα, στη Λειψία οι τιμές των ενοικίων νεόδμητων κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 45%, των παλαιότερων κτιρίων κατά 14%, ενώ οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί κατά 51%. Οπως και στη Δρέσδη, έτσι και στη Λειψία, οι τιμές πώλησης των παλαιότερων διαμερισμάτων καταγράφουν πτώση της τάξεως του 17%. Η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται στη Λειψία σε 5,9 ευρώ/τ.μ., ενώ η μέση τιμή πώλησης αγγίζει τις 2.700 ευρώ/τ.μ.

Οπως τονίζουν οι αναλυτές, η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού σε αμφότερες τις πόλεις είναι βασικός λόγος για την ανάπτυξη που καταγράφει η τοπική αγορά ακινήτων. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην εσωτερική μετακίνηση πληθυσμού από τη Δυτική στην Ανατολική Γερμανία τα τελευταία χρόνια, γεγονός που συνέβαλε στη μείωση του δείκτη διαθεσιμότητας κενών κτιρίων. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην άνοδο της ζήτησης στέγασης και στην αύξηση του πληθυσμού διαδραμάτισε και η μετακίνηση πολλών εργοδοτών/επιχειρήσεων στις εν λόγω πόλεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δρέσδη ο πληθυσμός ανέρχεται σήμερα σε 542.000 κατοίκους από 495.000 το 2005, ενώ στη Λειψία κατοικούν σήμερα 557.000 κάτοικοι, έναντι 503.000 κατοίκων το 2005. Μάλιστα, έως το 2030 και στις δύο πόλεις ο πληθυσμός προβλέπεται να ανέλθει σε 720.000 κατοίκους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή