Δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας νέος πόλος εμπορίου με την επωνυμία «Περιφέρεια Center» δημιουργείται στο νέο κτίριο όπου πρόκειται να στεγαστούν, έως το τέλος Μαΐου, όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, στους ισόγειους χώρους του κτιριακού συγκροτήματος των 37.600 τ.μ., αναμένεται να αναπτυχθούν περί τα 50 καταστήματα επιφάνειας από 50 τ.μ. έως 180 τ.μ., με δυνατότητα συνένωσης χώρων, όπου αυτή απαιτηθεί. Ηδη, έχουν ξεκινήσει να υπογράφονται οι πρώτες συμφωνίες εκμίσθωσης από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων ΔΑΝΟΣ, μέλος της BNP Paribas Real Estate.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια καινοτόμο προσέγγιση, καθώς μέχρι σήμερα, στις περιπτώσεις σημαντικών φορέων του Δημοσίου, οι συνοδευτικές χρήσεις εστίασης και εμπορίου, που κατά κανόνα προσελκύονται, αναπτύσσονται σε παρακείμενους δρόμους και όχι εντός του ίδιου του κτιρίου.

Σημειωτέον ότι η επιλογή των χρήσεων που θα συνθέσουν την εμπορική ανάπτυξη βασίστηκε στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν από τους χρήστες (εργαζομένους – επισκέπτες) του κτιρίου, αλλά και των γειτονικών περιοχών, ενώ στοχεύει και στη δημιουργία μιας νέας παράλληλης «αγοράς» στη δυτική πλευρά της πόλης. Επίσης, όλες οι χρήσεις θα είναι συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές μεταξύ τους, καθώς ο αριθμός των καταστημάτων το επιτρέπει.

Το κτίριο, που κατασκευάστηκε από την Αθωνική Τεχνική ΑΤΕ, καλύπτει ένα οικοδομικό τετράγωνο επιφάνειας 10 στρεμμάτων και βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιακό σημείο, ανάμεσα σε ιστορικά ακίνητα της Θεσσαλονίκης, όπως ο Μύλος και το Φιξ. Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν, μεταξύ άλλων, το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο One Salonica και το ξενοδοχείο Met Hotel, ενώ σημαντικός αριθμός γραφειακών χώρων λειτουργεί σε όμορα κτίρια.

Σύμφωνα με ανάλυση της Δανός, ήδη από το τέλος του 2015 έχουν καταγραφεί τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης στην αγορά καταστημάτων της Θεσσαλονίκης, τάση η οποία συνεχίστηκε καθ’ όλη την διάρκεια του 2016, καθώς καταγράφηκαν και οι πρώτες μικρές αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης της οδού Τσιμισκή, αφού αρκετές αλυσίδες σπεύδουν να μισθώσουν χώρους σε προνομιακά σημεία, με αποτέλεσμα να υποχωρεί και το ποσοστό κενών καταστημάτων. Ιδιαίτερα επιτυχημένη κρίνεται και η πορεία των καταστημάτων που λειτουργούν εντός των εμπορικών κέντρων κι εμπορικών πάρκων της πόλης. Για παράδειγμα, το One Salonica, που έχει συμπληρώσει ένα χρόνο λειτουργίας, διαγράφει θετική πορεία, χάρη τόσο στο μείγμα των χρηστών όσο και στη διοργάνωση διάφορων προωθητικών ενεργειών που ενισχύουν την επισκεψιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή