Πρόσωπα και πράγματα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλος ο κίνδυνος «φούσκας» στην αγορά κατοικίας της Ελβετίας

Σε υψηλό επίπεδο παρέμεινε ο κίνδυνος εμφάνισης «φούσκας» στην αγορά κατοικίας της Ελβετίας, κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2016. Αυτό προέκυψε από τον σχετικό δείκτη που επιμελείται η τράπεζα UBS και ο οποίος διαμορφώθηκε στη 1,35 μονάδα (πάνω από τη 1,3 μονάδα ο κίνδυνος «φούσκας» κρίνεται ως υψηλός). Μάλιστα, όπως τονίζεται από τους αναλυτές, ο σχετικός δείκτης έχει παραμείνει μεταξύ της 1,3 και της 1,45 μονάδας για 18 μήνες, αν και το θετικό στοιχείο είναι ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριμήνων η πορεία του έχει σταθεροποιηθεί. Η εξέλιξη αυτή έχει προκύψει ως αποτέλεσμα της σημαντικής επιβράδυνσης της διόγκωσης του χρέους των νοικοκυριών, στοιχείο που κρίνεται σημαντικό, δεδομένου ότι είναι ένας από τους λόγους που μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση κρίσης στην αγορά ακινήτων.

Επενδυτικό σχέδιο 8 εκατ. ευρώ από τα Αττικά Πολυκαταστήματα

Επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ δρομολογεί για το 2017 η εταιρεία «Αττικά Πολυκαταστήματα» (Attica Stores), το οποίο θα αφορά κατά κύριο λόγο την ανακαίνιση του κεντρικού της καταστήματος στο City Link (φωτ.) της οδού Πανεπιστημίου, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου καταστήματος, συνολικής επιφάνειας 300 τ.μ. στο εμπορικό κέντρο Golden Hall. Παράλληλα, μικρότερης κλίμακας ανακαινίσεις πρόκειται να υλοποιηθούν και στα υπόλοιπα πολυκαταστήματα της αλυσίδας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια του 2016, η αλυσίδα κατέγραψε αύξηση των πωλήσεών της κατά 6%, σε 167 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη ενισχύθηκαν κατά 10%, σε 11,5 εκατ. ευρώ. Σημαντικό είναι και το ότι η χρηματοδότηση των παραπάνω επενδύσεων θα γίνει με ίδια κεφάλαια.

Δάνειο 20 εκατ. θα λάβει η Trastor από την Τράπεζα Πειραιώς

Δάνειο 20 εκατ. ευρώ αναμένεται να λάβει από την Τράπεζα Πειραιώς η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Trastor ΑΕΕΑΠ, η οποία ελέγχεται σε ποσοστό 39,4% από την ίδια την τράπεζα, μετά την πτώση του ποσοστού της από το 57,9%, έπειτα από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε υπέρ του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου Varde Partners. Η λήψη σχετικής απόφασης για τη σύναψη του νέου δανείου αναμένεται να ληφθεί στο πλαίσιο έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Trastor, η οποία είναι προγραμματισμένη για την 24η Φεβρουαρίου. Παράλληλα, με τη σχετική συνέλευση αναμένεται να ανακληθεί η πρότερη απόφαση για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, μια χρηματοδοτική λύση που εντέλει δεν προκρίθηκε από τους μετόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή