Το Brexit δεν φοβίζει τους Αραβες επενδυτές

Το Brexit δεν φοβίζει τους Αραβες επενδυτές

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο οι επενδυτές από τη Μέση Ανατολή εξακολουθούν πλέον να αξιολογούν τα επαγγελματικά ακίνητα της Μεγ. Βρετανίας ως ελκυστικό επενδυτικό στόχο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο επενδυτικός όμιλος της Fidelity International για την περίοδο του τέταρτου τριμήνου του 2016, οι επενδύσεις από τη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν κατά 83% σε ετήσια βάση και ανήλθαν συνολικά σε 1,7 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους ξένους επενδυτές που τοποθετήθηκαν στη βρετανική αγορά ακινήτων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016, το 24% προήλθε από χώρες της Μέσης Ανατολής. Το αντίστοιχο μερίδιό τους κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 δεν είχε ξεπεράσει το 10%. Μάλιστα, όπως ανέφερε η ανάλυση της Fidelity, όλοι οι υπόλοιποι ξένοι επενδυτές περιόρισαν την έκθεσή τους στη βρετανική αγορά, μειώνοντας την επενδυτική τους δραστηριότητα. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, η άνοδος της ζήτησης από τη Μέση Ανατολή οφείλεται στην ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία, μετά την πτώση της στερλίνας, που σε ό,τι αφορά τους αγοραστές από τις περιοχές του Αραβικού Κόλπου μεταφράζεται σε «έκπτωση» της τάξεως του 15%. Ενας ακόμα σημαντικός λόγος είναι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου κατά 62% σε ετήσια βάση, γεγονός που έχει προσελκύσει εκ νέου τους επενδυτές που στηρίζονται στα «πετροδόλαρα». Εν τω μεταξύ, μεσιτικά γραφεία, όπως εκείνο της Black Brick, εκτιμούν ότι η πρόσφατη αμφιλεγόμενη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ να κλείσει τα σύνορα σε πολίτες επιλεγμένων μουσουλμανικών χωρών, είναι πιθανό να ενισχύσει το ρεύμα επενδυτών από τις χώρες αυτές προς το Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι οι αξίες των κτιρίων γραφείων στο Σίτι του Λονδίνου, μία από τις ακριβότερες περιοχές γραφείων παγκοσμίως, υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων επτά ετών, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή