Πώς επηρέασε το Brexit το Αλγκάρβε της Πορτογαλίας

Πώς επηρέασε το Brexit το Αλγκάρβε της Πορτογαλίας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ σε ποσοστό που κινείται μεταξύ του 10% και του 12% από την επομένη του δημοψηφίσματος για την έξοδο της Μεγ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει επιφέρει ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των Βρετανών ιδιοκτητών, αλλά και υποψήφιων αγοραστών σε χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Η πρώτη αντίδραση των Βρετανών κατά τους μήνες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα, ήταν ο περιορισμός της ζήτησης, καθώς η αγοραστική τους δύναμη μειώθηκε λόγω της αρνητικής συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Από την άλλη πλευρά πάλι, σε δημοφιλείς παραθεριστικές περιοχές για τους Βρετανούς, όπως π.χ. το Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, παρατηρήθηκε κύμα πωλήσεων εξοχικών κατοικιών από Βρετανούς ιδιοκτήτες, όχι λόγω της ανησυχίας τους για τις συνέπειες του δημοψηφίσματος, όσο επειδή θέλησαν να επωφεληθούν των διακυμάνσεων στις ισοτιμίες. Σύμφωνα με μεσίτες που δραστηριοποιούνται στο εν λόγω παραθεριστικό θέρετρο της Πορτογαλίας, πολλοί Βρετανοί προχώρησαν σε κεφαλαιοποίηση των ακινήτων τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αποκομίζοντας πρόσθετα κέρδη, ακριβώς λόγω του ότι το τίμημα εισπράχθηκε σε ευρώ. Η συγκυρία μάλιστα κρίνεται διπλά ευνοϊκή, καθώς πέραν της ισοτιμίας, την παρούσα περίοδο παρατηρείται και εισροή πολλών υποψήφιων Γάλλων αγοραστών, με αποτέλεσμα και οι τιμές να κινούνται σε υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα μάλιστα με την Ενωση Μεσιτών Πορτογαλίας, οι Γάλλοι αποτελούν πλέον την πολυπληθέστερη ομάδα ξένων αγοραστών κατοικιών στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, έχοντας υπερκεράσει τους Βρετανούς.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, οι τιμές των κατοικιών στο Αλγκάρβε αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% φέτος, με τη μέση τιμή για ένα ρετιρέ διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων να κινείται πέριξ των 255.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή