Υψηλή παραμένει η ζήτηση για ακίνητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες

Υψηλή παραμένει η ζήτηση για ακίνητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό αναμένεται να παραμείνει το πρόσημο στην αγορά κατοικίας της πλειονότητας των ευρωπαϊκών χωρών κατά τη διάρκεια του 2017, καθώς η ζήτηση εξακολουθεί να τροφοδοτείται από τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη στεγαστική πίστη, αλλά και στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη. Αυτό αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global Ratings. Παράλληλα, βέβαια, οι αναλυτές σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών θα είναι χαμηλότερος συγκριτικά με το 2016 στις περισσότερες αγορές, καθώς ο πληθωρισμός έχει λάβει την ανιούσα, θέτοντας αντίστοιχα και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε τροχιά ανόδου, εξέλιξη που θα αυξήσει το κόστος της χρηματοδότησης.

Μια τέτοια πιθανή αύξηση, πάντως, δεν προβλέπεται να συμβεί άμεσα, καθώς η διατήρηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τουλάχιστον έως το τέλος του 2017, θα λειτουργήσει υπέρ της παραμονής των επιτοκίων στο σημερινό πολύ χαμηλό τους επίπεδο.

Οι κίνδυνοι

Μακροπρόθεσμα βέβαια, ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως η έξοδος της Μεγ. Βρετανίας από την Ε.Ε., αλλά και ο κίνδυνος από τον αυξανόμενο προστατευτισμό των ΗΠΑ. Μια επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών θα έχει άμεση αντανάκλαση και στην αγορά κατοικίας στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους αγορές, στη Μεγ. Βρετανία, η S&P Global Ratings προβλέπει ότι οι τιμές θα αυξηθούν μεν, αλλά με το «ισχνό» 2,5%, έναντι ανόδου της τάξεως του 7,6% κατά το 2016. Αντίστοιχα, η αγορά κατοικίας της Γερμανίας θα παραμείνει μία από τις πλέον δυναμικές, καθώς οι τιμές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6% φέτος, αν και στην περίπτωση αυτή, ο ρυθμός αύξησης είναι χαμηλότερος από εκείνον του 2016, όταν οι αξίες είχαν ενισχυθεί κατά 9,6%.

Οι αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, ότι στη Γερμανία παρατηρείται και το μεγαλύτερο περιθώριο για μελλοντική αύξηση των τιμών, εκτιμώντας ότι οι αξίες παραμένουν υποτιμημένες σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Ισχυρή ανάκαμψη

Σημαντική άνοδο τιμών καταγράφουν πλέον και οι χώρες όπου οι αξίες υποχώρησαν σημαντικά λόγω της οικονομικής ύφεσης της περιόδου 2008-09. Στην Ισπανία, οι τιμές φέτος θα αυξηθούν κατά 2,5% (από 4% το 2016), έχοντας υποχωρήσει 40% κατά μέσον όρο από το 2007 έως το 2014. Επίσης, στην Ιρλανδία η άνοδος προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 7% το 2017, ενώ για το 2018 αυτή θα διαμορφωθεί σε 5%, ως αποτέλεσμα της χαμηλής προσφοράς κατοικιών σε ορισμένες περιοχές υψηλής ζήτησης και της αύξησης της απασχόλησης. Στη Γαλλία, η άνοδος των τιμών θα διαμορφωθεί σε 2%, ενώ στην Ιταλία εκτιμάται ότι οι αξίες θα παραμείνουν αμετάβλητες καθόλη τη διάρκεια της προσεχούς διετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή