Πρόσωπα και Πράγματα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολες οι συνθήκες για τις ιδιωτικές κατασκευές

Μικρή ήταν η πτώση που σημείωσε κατά τον Φεβρουάριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο σκέλος των ιδιωτικών κατασκευών, καθώς, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, διαμορφώθηκε στις 74 μονάδες, έναντι 77,5 μονάδων κατά τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων κέρδισαν εκ νέου  έδαφος, με τον σχετικό δείκτη να κινείται στις 26 μονάδες   (από 20 μονάδες), ενώ οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας διαμορφώθηκαν σε 5,5 μήνες, από 5,3 μήνες πριν από έναν χρόνο. Αντίστοιχα, οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για το επίπεδο προγραμματισμένων εργασιών επιδεινώθηκαν, καθώς διαμορφώθηκαν στις -35 μονάδες από -22 μονάδες, ενώ, αντιθέτως, οι προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου βελτιώθηκαν ελαφρώς.

Ενδείξεις σταθεροποίησης στα υλικά κατασκευής

Επειτα από διαδοχικές –αν και συγκρατημένες– υποχωρήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι τιμές των υλικών κατασκευής κινήθηκαν σταθεροποιητικά κατά τον πρώτο μήνα του έτους, καθώς ο σχετικός δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους κι ενώ κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2016 προς το 2015 είχε προκύψει μείωση κατά 2,3%. Μάλιστα, σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2016), ο πρώτος μήνας του νέου έτους κατέγραψε μικρή αύξηση της τάξεως του 0,2%. Κύριος λόγος της εξέλιξης αυτής ήταν κυρίως οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο κίνησης (28,6%), στους σωλήνες χαλκού (9%), στον σίδηρο οπλισμού (1,1%) και στις κλειδαριές (1%). Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στα ξύλινα παράθυρα (2,4%) και στα πλακίδια δαπέδου/τοίχου.

Και νέα γραφεία στο Δουβλίνο θα ενοικιάσει η Facebook

Κοντά σε συμφωνία για την επέκταση των γραφειακών της χώρων στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, που αποτελεί την έδρα των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη, βρίσκεται η Facebook Inc., η εταιρεία που διαχειρίζεται το ομώνυμο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο αμερικανικός όμιλος επιδιώκει την αύξηση των διαθέσιμων γραφείων του στην ιρλανδική πρωτεύουσα κατά 10.220 τ.μ., καθώς στοχεύει σε ένα κτίριο που να μπορεί να φιλοξενήσει έως 1.000 επιπλέον εργαζομένους. Τα ενοίκια γραφείων στο Δουβλίνο αναμένεται να αγγίξουν νέο υψηλό φέτος, φτάνοντας τα 683 ευρώ/τ.μ. ετησίως, σύμφωνα με την CBRE, ως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης από τις εταιρείες τεχνολογίας και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή