Στην κορυφή της Ευρώπης η γερμανική αγορά

Στην κορυφή της Ευρώπης η γερμανική αγορά

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά κεφάλαια 59 δισ. ευρώ προσείλκυσε η γερμανική αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2016, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Knight Frank. Πρόκειται για μέγεθος χαμηλότερο κατά 14% σε σχέση με το έτος-ρεκόρ του 2015, πλην όμως ήταν αρκετό για να κατατάξει τη Γερμανία στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς ακινήτων, μετά την πτώση που σημειώθηκε στη βρετανική αγορά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Γερμανία αποτελεί πλέον το σημαντικότερο επενδυτικό «καταφύγιο» για τους επενδυτές ακινήτων στη Γηραιά Ηπειρο, χάρις στην ισχυρή οικονομία της, τη σχετική πολιτική της σταθερότητα, αλλά και την ποικιλία ελκυστικών ακινήτων εισοδήματος που προσφέρουν οι τοπικές αγορές.

Κατά τη διάρκεια του 2016, το 55% του συνόλου των συναλλαγών αφορούσε επτά βασικές πόλεις και συγκεκριμένα, το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, το Μόναχο, την Κολωνία, το Ντίσελντορφ και τη Στουτγκάρδη. Παράλληλα, εκτός από τις εν λόγω πόλεις, μεγάλη ζήτηση καταγράφηκε και για δευτερεύουσες αγορές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πόλη της Λειψίας.

Οπως ανέφερε η Knight Frank, πάνω από το 60% των αγορών πραγματοποιήθηκε από Γερμανούς αγοραστές, καθώς οι υψηλές τιμές αποθάρρυναν μέρος των ξένων επενδυτών. Τα ενοίκια συνέχισαν την ανοδική τους πορεία σε μεγάλες αγορές, όπως το Μόναχο και το Βερολίνο, ενώ στη Φρανκφούρτη παρέμειναν σταθερά. Η Knight Frank κάνει ειδική μνεία στην αγορά του Βερολίνου, το οποίο έχει αναδειχθεί σε επιχειρηματικό κέντρο, με αποτέλεσμα τα τελευταία τρία χρόνια να καταγράφονται συνεχή ρεκόρ σε ό,τι αφορά τις νέες ενοικιάσεις γραφείων. Ετσι, το 2016, οι επενδυτές δαπάνησαν 5,7 δισ. για την απόκτηση γραφείων στη γερμανική πρωτεύουσα. Επιπλέον 4,7 δισ. επενδύθηκαν στη Φρανκφούρτη, ως αποτέλεσμα της ανάδειξής της σε έναν από τους σημαντικότερους κόμβους για τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή