Αισιοδοξία για την αγορά επαγγελματικών

Αισιοδοξία για την αγορά επαγγελματικών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξη για τις επενδυτικές προοπτικές της ελληνικής αγοράς επαγγελματικών ακινήτων παρουσιάζεται η διοίκηση της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, παρά την αβεβαιότητα που απορρέει από τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος από τους θεσμούς, αλλά και από τη γενικότερη παγκόσμια οικονομική συγκυρία. Η θετική αυτή εντύπωση πιστοποιείται και από τις σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην αγορά, ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η διοίκηση της εισηγμένης, εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με επιτυχία, η αγορά ακινήτων αναμένεται να επηρεαστεί θετικά, με την επενδυτική δραστηριότητα να σημειώνει αύξηση. Με τη σειρά της, αυτή η κινητικότητα προβλέπεται να οδηγήσει σε περαιτέρω σταθεροποίηση και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και σε ελαφριά ανάκαμψη της αγοράς. Ανάλογη τάση άλλωστε καταγράφηκε και κατά το 2016, μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ παρακολουθεί στενά τις σχετικές εξελίξεις, καθώς αναμένεται να επιδιώξει την άντληση από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων της τάξεως των 250 εκατ. κατ’ ελάχιστον, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται, ανάλογα με το ενδιαφέρον των επενδυτών, το τελικό ποσό να αγγίξει ακόμα και τα 400 εκατ. Τα εν λόγω κεφάλαια αναμένεται να επενδυθούν στην ελληνική αγορά ακινήτων, όπου η εισηγμένη εντοπίζει σημαντικές ευκαιρίες, μετά τη σημαντική πτώση των τιμών των ακινήτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Επίσης, σηματοδοτεί και μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς, ιδίως αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι μετά την πρόσφατη επιβάρυνση της φορολογίας των ΑΕΕΑΠ, το συνολικό ενεργητικό των εισηγμένων (ακίνητα, αλλά και κεφάλαια) φορολογείται πλέον με πολύ υψηλότερο συντελεστή. Επομένως, οι εταιρείες θα είχαν κάθε λόγο να περιορίσουν τα κεφάλαια που διακρατούν για μελλοντικές επενδύσεις, προκειμένου να αποφύγουν τη σχετική φορολόγηση. Η πρόθεση της Πανγαίας να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια καταδεικνύει την εκτίμησή της ότι το προσεχές διάστημα θα πολλαπλασιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά, ιδίως εφόσον προχωρήσει με ταχύτερα βήματα η διαδικασία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεγάλο μέρος των οποίων έχουν ως ενέχυρο ακίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Πανγαία επένδυσε συνολικά κεφάλαια 36 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2016, εκ των οποίων τα 21,5 εκατ. αφορούσαν την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων (κυρίως γραφείων) στην Ιταλία. Συνολικά, ο όμιλος έχει δαπανήσει περί τα 600 εκατ. για την απόκτηση ακινήτων κατά την τελευταία τετραετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή