Στόχος επενδυτών τα εμπορικά κέντρα

Στόχος επενδυτών τα εμπορικά κέντρα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι τα εμπορικά κέντρα θα αποτελούσαν στόχο επενδυτών, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, λόγω των σημαντικών «αντοχών» που έχουν επιδείξει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, εκλαμβάνεται από φορείς του κλάδου η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Lamda Development και της Värde Partners.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος, ο οποίος πριν από λίγους μήνες απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό και στην Trastor ΑΕΕΑΠ, του ομίλου Πειραιώς, συμφώνησε να δαπανήσει 61,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 31,7% της νεοσύστατης εταιρείας Lamda Malls, ιδιοκτήτριας των εμπορικών κέντρων Golden Hall στο Μαρούσι και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.

Η εν λόγω κίνηση θεωρείται προάγγελος και άλλων συναφών επενδύσεων στην αγορά εμπορικών κέντρων, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία σχεδιάζονται σημαντικές νέες αναπτύξεις, οι οποίες προσδοκούν να επωφεληθούν από τη σημαντική έλλειψη προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση από τις αλυσίδες λιανικής, αλλά και από την εκτίμηση για τη μελλοντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την άνοδο της κατανάλωσης τα επόμενα χρόνια.

Αλλωστε, ήδη τα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα είναι πλήρως επιτυχημένα, έχοντας κατορθώσει μάλιστα να κερδίσουν μερίδιο αγοράς και να καταγράφουν διαρκώς ανοδική πορεία τζίρου και επισκεψιμότητας παρά την κρίση. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2014 ο τζίρος από τα εμπορικά κέντρα στην Ελλάδα έφθασε το 1,9 δισ. ευρώ, μέγεθος που εκτιμάται ότι ξεπεράστηκε τόσο το 2015, παρά τους κεφαλαιακούς ελέγχους, όσο και κατά το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μηνιαία δαπάνη ανά τ.μ. καταστήματος σε εμπορικό κέντρο κυμάνθηκε το 2015 από 2.100 έως 2.200 ευρώ, ενώ η δαπάνη ανά επίσκεψη διαμορφώθηκε από 15 έως 25 ευρώ για κάθε καταναλωτή, μεγέθη που ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο το 2016. Ως εκ τούτου, λόγω και της σχεδόν 100% πληρότητας που εμφανίζουν όλα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα ενοίκια διατηρήθηκαν σταθερά τα τελευταία χρόνια, ενώ μάλιστα το 2016 κινήθηκαν ανοδικά, με ετήσιο ρυθμό ανόδου που ξεπερνά το 5,3%.

Οι θετικές αυτές επιδόσεις αποτυπώνονται σταθερά ήδη από το 2013, σε ό,τι αφορά τη λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda Development, η οποία αυξήθηκε κατά 8% το 2016 και ανήλθε σε 43 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα λειτουργικά κέρδη του The Mall Athens ανήλθαν σε 26,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,7%. Αντίστοιχα, η λειτουργική κερδοφορία του Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά 6,6% και ανήλθε σε 14,5 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το Golden Hall, η ετήσια λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε σε 15,2 εκατ. ευρώ, ποσό που συνιστά αύξηση κατά 9,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή