Φόβοι για «φούσκα» στην Αυστραλία καθώς οι τιμές κατοικιών ανεβαίνουν αλματωδώς

Φόβοι για «φούσκα» στην Αυστραλία καθώς οι τιμές κατοικιών ανεβαίνουν αλματωδώς

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η ανησυχία για τη δημιουργία «φούσκας» στην αγορά κατοικίας της Αυστραλίας, όπου το ράλι τιμών συνεχίζει να καταγράφει διαδοχικά ιστορικά υψηλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία CoreLogic στις αρχές της εβδομάδας, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 13% τον Μάρτιο, που είναι και ο υψηλότερος που καταγράφεται από τον Μάιο του 2010. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Σίδνεϊ, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών αυξήθηκε κατά 19% τον τελευταίο χρόνο, που είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται από τον Νοέμβριο του 2002. Μόνο το φετινό πρώτο τρίμηνο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5%.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη οι αρμόδιες αρχές έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την περιστολή της αύξησης των τιμών, με την εποπτική αρχή του τραπεζικού τομέα να προχωρεί σε μέτρα για τη μείωση των νέων χορηγήσεων, ιδίως σε επενδυτές στην αγορά κατοικίας. Παράλληλα, επιβλήθηκαν αυξήσεις στα τραπεζικά επιτόκια, κινήσεις που είναι πιθανό να επιβραδύνουν σταδιακά το ράλι των τιμών, το οποίο πυροδοτήθηκε από τα χαμηλότερα επιτόκια διαχρονικά, τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού αλλά και τη μεγάλη επενδυτική ζήτηση. Ενδεικτικό της επίδρασης του δημογραφικού στην αγορά κατοικίας του Σίδνεϊ είναι ότι ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε κατά 1 εκατ. κατοίκους μόλις τα τελευταία 16 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή