Πτώση στη αγορά γραφείων της Βρετανίας «βλέπουν» οι αναλυτές

Πτώση στη αγορά γραφείων της Βρετανίας «βλέπουν» οι αναλυτές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. να οριστικοποιείται με κάθε επισημότητα πριν από λίγες ημέρες, οι αναλυτές σπεύδουν να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για τη μελλοντική πορεία της αγοράς ακινήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Morgan Stanley, η οποία σε σχετική της ανάλυση ανέφερε ότι η προσδοκώμενη πτώση των ενοικίων των γραφειακών χώρων θα προκαλέσει σημαντική υποχώρηση και των αξιών των συγκεκριμένων ακινήτων. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, αν οι υποψήφιοι αγοραστές θεωρήσουν ότι δεν θα μπορέσουν να ζητήσουν υψηλότερο ενοίκιο, μόλις προκύψουν διαθέσιμοι χώροι προς ενοικίαση, είναι δεδομένο ότι οι τιμές θα μειωθούν κατακόρυφα, ιδίως μάλιστα αν συνυπολογιστεί ότι η προσφορά νέων γραφείων θα αυξηθεί επίσης σημαντικά, καθώς υπάρχουν αρκετά νέα γραφεία υπό κατασκευή.

Ηδη, πάντως, οι μετοχές των εταιρειών που εκμεταλλεύονται κτίρια γραφείων μειώθηκαν σημαντικά μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών ότι πολλές εταιρείες θα μεταφέρουν μέρος ή και το σύνολο των δραστηριοτήτων τους σε άλλες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΑΕΕΑΠ (Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) που ειδικεύονται στην αγορά γραφείων έχουν καταγράψει απώλειες μεταξύ 20% και 30%. Μέχρι στιγμής, πάντως, η ζήτηση για την απόκτηση κτιρίων γραφείων στο Λονδίνο έχει εμφανίσει σημαντικές αντοχές, κυρίως από τους επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε., όπως π.χ. την Ασία, καθώς οι αρχικοί φόβοι για τη μεταφορά μεγάλου μέρους του χρηματοπιστωτικού τομέα εκτός Λονδίνου αποδείχθηκαν υπερβολικοί. Παράλληλα, τα ενοίκια έχουν παραμείνει πάνω από το ιστορικά υψηλό επίπεδό τους και οι αγοραστές μοιάζουν ακόμη διατεθειμένοι να δαπανήσουν υψηλά ποσά, εφόσον βέβαια κρίνουν ότι τα ενοίκια θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά.

Ωστόσο, τους επόμενους μήνες είναι πιθανό να επιδεινωθούν οι συνθήκες, καθώς οι αναλυτές της Morgan Stanley θεωρούν ότι θα αυξηθεί η διαθεσιμότητα κενών χωρών, αφενός μεν λόγω της αποχώρησης κάποιων έστω εταιρειών, αφετέρου δε λόγω της ανόδου της προσφοράς. Ετσι, τα ενοίκια θα υποχωρήσουν, εξέλιξη που θα πυροδοτήσει και περαιτέρω πτώση των τιμών πώλησης. Εκτός από την αγορά γραφείων, σε ευάλωτη θέση είναι και οι κάτοχοι εμπορικών καταστημάτων, καθώς οι εταιρείες που είναι επικεντρωμένες στο λιανικό εμπόριο θα πληγούν από το αυξημένο κόστος των εισαγωγών ως αποτέλεσμα της αδύναμης στερλίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή