Πρόσωπα και πράγματα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντισυνταγματικός ο φόρος στις απαλλοτριώσεις, λέει το ΣτΕ

Αντισυνταγματική έκρινε το ΣτΕ τη διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που προβλέπει την επιβολή φόρου στη διαφορά μεταξύ του ύψους της αποζημίωσης ενός αναγκαστικά απαλλοτριωθέντος ακινήτου και της τιμής κτήσης του ακινήτου (υπερτίμηση). Μέχρι σήμερα, αν ένα προς απαλλοτρίωση ακίνητο αποτιμούνταν σε ποσό υψηλότερο από την τιμή που είχε όταν περιήλθε στην κατοχή του ιδιοκτήτη του, επιβαλλόταν φόρος. Το ΣτΕ έκρινε ότι η αποζημίωση από την απαλλοτρίωση «δεν υπόκειται σε κανένα φόρο, κράτηση ή τέλος», γιατί η αποζημίωση αυτή χορηγείται προς αποκατάσταση της ζημίας που υφίσταται ο ιδιοκτήτης, λόγω της στέρησης της ιδιοκτησίας του, όπως προβλέπει ρητά το άρθρο 17 του Συντάγματος. Αν φορολογηθεί τυχόν υπερτίμημα, τότε η αποζημίωση θα καταστεί «μη πλήρης», έκρινε το ΣτΕ.

Επένδυση στη Γλυφάδα από Intercontinental International

Τη μίσθωση ακινήτου της στη Νέα Φιλαδέλφεια και συγκεκριμένα στη συμβολή της Λ. Δεκελείας με την οδό Αγ. Τριάδος ανακοίνωσε η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ. Ενοικιαστής θα είναι η αλυσίδα «Βενέτης». Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία, καθώς πρόσφατα ανακοίνωσε την απόκτηση ενός κτιρίου γραφείων και καταστημάτων επιφάνειας 2.720 τ.μ. αντί ποσού 3,4 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται στη Γλυφάδα, επί της Λ. Βουλιαγμένης 152, και είναι πλήρως μισθωμένο στις εταιρείες HEMPEL και Salt Water Greece. Κατά το 2016, τα έσοδα από μισθώματα της εταιρείας ανήλθαν σε 4,72 εκατ., έναντι 4,4 εκατ. το 2015, χάρις στην προσθήκη νέων ακινήτων, αλλά και την αύξηση των μισθωμάτων του χαρτοφυλακίου των ακινήτων που είχαν αποκτηθεί από την πρώην Εμπορική Τράπεζα (νυν Alpha Bank).

Ευκαιρίες στο Λονδίνο αναζητεί το επενδυτικό fund της Lego

Περισσότερα ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό του το επενδυτικό fund συνολικού ύψους 12 δισ. δολαρίων (11,3 δισ. ευρώ), το οποίο διαχειρίζεται την προσωπική περιουσία της οικογένειας Κρίστιανσεν, που ελέγχει τη Lego A/S, την ομώνυμη εταιρεία παιχνιδιών. Οπως ανέφερε στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ ο κ. Σόρεν Θόρουπ, διευθύνων σύμβουλος του fund, το οποίο ονομάζεται Kirkbi, «το Brexit θα δημιουργήσει ευκαιρίες απόκτησης ακινήτων σε ελκυστικές τιμές.

Εκτιμούμε ότι η αγορά θα μπορούσε να γίνει πιο προσιτή». Σημειωτέον ότι ήδη το fund έχει αποκτήσει ακίνητα αξίας 1 δισ. δολαρίων στο Λονδίνο, ενώ διαθέτει επίσης σημαντική ακίνητη περιουσία σε Δανία, Ελβετία και Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή