Φρένο στο μαύρο χρήμα που «ξεπλένεται» στα… σπίτια

Φρένο στο μαύρο χρήμα που «ξεπλένεται» στα… σπίτια

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα αποφασιστικό βήμα, προκειμένου να ενισχύσει τη διαφάνεια στην αγορά ακινήτων και να αποτρέψει τη νομιμοποίηση χρημάτων προερχόμενων από παράνομες δραστηριότητες ή απλώς φοροδιαφυγή, αναμένεται να προχωρήσει το προσεχές διάστημα η βρετανική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, προωθείται η δημιουργία ενός δημόσιου μητρώου ξένων ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι χρησιμοποιούν εταιρικά οχήματα και συναφή «κελύφη», προκειμένου να αγοράσουν ακίνητα στη Βρετανία. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλοι οι υφιστάμενοι ξένοι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και όσοι έχουν εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον τους για την αγορά ακινήτου στη χώρα.

Το εν λόγω μητρώο θα είναι ανοικτό και προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο, με τις Αρχές να επισημαίνουν ότι μεταξύ των επιδιώξεών τους είναι να αποφευχθεί η επιβολή ενός δυσανάλογου γραφειοκρατικού εμποδίου, που στο τέλος θα αποτρέπει τους νόμιμους επενδυτές ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο βασικός στόχος θα είναι να αποτραπούν όσοι αγοράζουν ακίνητα, χρησιμοποιώντας εξωχώριες εταιρείες, μέσω των οποίων αποκρύπτουν μη φορολογηθέντα κεφάλαια ή ακόμη και χρήματα από παράνομες δραστηριότητες.

Πρώτο παγκοσμίως

Σημειωτέον ότι το εν λόγω μητρώο θα είναι το πρώτο του είδους παγκοσμίως. Αιτία της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι η εντεινόμενη ανησυχία ότι ένας από τους λόγους της αύξησης των ξένων επενδυτών ακινήτων στο Λονδίνο οφείλεται σε εγκληματίες οι οποίοι απλώς χρησιμοποιούν την αγορά ακινήτων, προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα κεφάλαιά τους. Ενδεικτικό της διάστασης που έχει προσλάβει το σχετικό φαινόμενο είναι ότι κατά τη δεκαετία 2004-2014 συναλλαγές ακινήτων αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας των Αρχών για το ενδεχόμενο τα κεφάλαια να είναι προϊόν διαφθοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή