Ούτε οι εκλογές φρενάρουν την άνοδο στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας

Ούτε οι εκλογές φρενάρουν την άνοδο στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται και φέτος τα δείγματα ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας της Γαλλίας, καθώς οι τιμές σε αρκετές από τις μεγάλες πόλεις της χώρας καταγράφουν άνοδο. Σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων, τον Φεβρουάριο οι τιμές στο Παρίσι αυξήθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ στο Μπορντό η σχετική άνοδος άγγιξε το 2,3%. Αντίστοιχα, στη Λυών οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,4% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του μεσιτικού γραφείου Meilleurs Agents, ανοδικά κινήθηκαν επίσης και οι τιμές σε Μαρσέιγ, Τουλούζ και Μονπελιέ (2% σε όλες τις περιπτώσεις), ενώ αύξηση κατά 1% καταγράφηκε σε Στρασβούργο, Λιλ και Νίκαια. Μάλιστα, στην περίπτωση του Μπορντό και της Λυών, οι αξίες τείνουν πλέον να προσεγγίσουν το πιο πρόσφατο απόγειό τους, δείγμα της δυναμικής της αγοράς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η ζήτηση δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Μάιο και τις αντίστοιχες βουλευτικές του Ιουνίου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι εντέλει δεν θα υπάρξει κάποια επίπτωση, καθώς παραδοσιακά τέτοιες εξελίξεις τείνουν να αναστέλλουν, έστω και για κάποιο μικρό διάστημα, τον ρυθμό των αγοραπωλησιών, κυρίως λόγω της φορολογικής αβεβαιότητας που συνοδεύει την εκλογή κάθε νέας κυβέρνησης. Μέχρι τότε, οι μεσίτες αναμένουν τη διατήρηση της ζήτησης σε υψηλό επίπεδο χάρις στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, με τους περισσότερους αγοραστές να προχωρούν σε κινήσεις, καθώς μπορούν να εξασφαλίσουν ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους δανεισμού, ενώ ταυτόχρονα επισπεύδουν τις αποφάσεις τους, προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω αυξήσεις των τιμών.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η αύξηση των τιμών αφορά κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι την περιφέρεια, όπου οι τιμές των κατοικιών, τόσο σε αγροτικές περιοχές όσο και σε δημοφιλή τουριστικά θέρετρα, παραμένουν αμετάβλητες. Επί του παρόντος, η ζήτηση αφορά σχεδόν αποκλειστικά ποιοτικά ακίνητα σε αστικές περιοχές, τα οποία επιπλέον είναι εύκολα προσβάσιμα με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σημαντικές παράμετροι είναι επίσης η ύπαρξη καλών σχολείων και εμπορικών καταστημάτων. Επιπροσθέτως, κρίνεται θετικό για τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της ζήτησης τροφοδοτείται από αγοραστές πρώτης κατοικίας, με αποτέλεσμα ο αριθμός των αγοραπωλησιών να είναι ο υψηλότερος από το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή