Η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων αργεί λόγω υψηλών φόρων και υπερπροσφοράς

Η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων αργεί λόγω υψηλών φόρων και υπερπροσφοράς

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η αγορά ακινήτων. Οσοι προχωρούν σήμερα σε αγορές, στρέφονται σε ακίνητα τα οποία επωφελούνται συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας που εμφανίζουν χαρακτηριστικά ανάκαμψης, όπως ο κλάδος του τουρισμού, όπου καταγράφονται συνεχώς αυξήσεις στον αριθμό των αφίξεων. Στο πλαίσιο αυτό, το επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο των ξενοδοχειακών ακινήτων είναι σημαντικό, τόσο για την απόκτηση έτοιμων μονάδων όσο και για την ανάπτυξη νέων τεσσάρων και πέντε αστέρων. «Βλέπουμε ότι στην Αθήνα επαναλειτουργούν ξενοδοχεία που είχαν κλείσει» αναφέρει ο κ. Χαραλαμπόπουλος. Σημαντική είναι και η δραστηριότητα μέσω των ΑΕΕΑΠ που τοποθετούνται σε ακίνητα με καλές αποδόσεις και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τέτοιου είδους συναλλαγές είναι περιορισμένες σε αριθμό, γεγονός που πιστοποιείται και από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, οι αγοραπωλησίες έχουν υποχωρήσει συνολικά κατά 90% σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση. Για τα υπόλοιπα ακίνητα, που συνιστούν και τη συντριπτική πλειονότητα της αγοράς, το μέλλον δεν προμηνύεται θετικό, τουλάχιστον σύντομα. Η συνεχής αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση των ακινήτων με τεράστια γραφειοκρατία (π.χ. έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών), έχει αλλάξει την πάγια νοοτροπία του Ελληνα ότι το ακίνητο είναι ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Αλλωστε, όπως τονίζει ο κ. Χαραλαμπόπουλος, η απόδοση του ακινήτου από ενοίκια (αν βέβαια βρεθεί φερέγγυος ενοικιαστής), μόλις που ξεπερνά τις αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων, αν αφαιρεθούν τα υπόλοιπα έξοδα (φόροι, δαπάνες συντήρησης, κόστος έκδοσης πιστοποιητικών κ.τ.λ.).

Την ίδια στιγμή, οι τιμές είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να υποχωρούν, καθώς η επικείμενη έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα ενισχύσει την προσφορά, σε μια περίοδο που ήδη παρατηρείται τεράστια αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Κατά τον κ. Χαραλαμπόπουλο, «η ένταση της μείωσης των αξιών θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό με τον οποίο θα διαθέτουν ακίνητα μέσω πλειστηριασμών οι τράπεζες». Μάλιστα, αν συνυπολογιστούν και τα ακίνητα που θα εκπλειστηριάσει και το ίδιο το Δημόσιο, που είναι ήδη δεκάδες χιλιάδες σε αριθμό, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι αξίες δύσκολα θα κατορθώσουν να ανακάμψουν τα επόμενα χρόνια.

Πέραν των αρνητικών θεμελιωδών μεγεθών της αγοράς ακινήτων, πρόσθετοι επιβαρυντικοί παράγοντες καθιστούν σχεδόν αδύνατη την ανάκαμψη. «Τα υπάρχοντα επίπεδα μισθών και απασχόλησης δεν δικαιολογούν την εύκολη αλλαγή της πορείας της αγοράς ακινήτων» καταλήγει ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή