Εκτός πλάνων η Αθήνα το 2018 για τους θεσμικούς επενδυτές του real estate

Εκτός πλάνων η Αθήνα το 2018 για τους θεσμικούς επενδυτές του real estate

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μη ελκυστική προβλέπεται ότι θα παραμείνει και το 2018 η αγορά ακινήτων της Αθήνας για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της ετήσιας έκθεσης που επιμελείται η PwC (PriceWaterHouseCoopers) για λογαριασμό του Urban Land Institute, η ελληνική πρωτεύουσα εξακολουθεί να κατατάσσεται στις πιο χαμηλές θέσεις και συγκεκριμένα στην 29η θέση επί συνόλου 31 πόλεων, πάνω μόνο από τη Μόσχα και την Κωνσταντινούπολη, αμφότερες πόλεις με έντονη πολιτική και οικονομική αστάθεια. Η κατάταξη προκύπτει ως αποτέλεσμα της βαθμολογίας που δίνουν δεκάδες επενδυτικά funds και θεσμικοί επενδυτές για κάθε πόλη, ως προς το σκέλος των προοπτικών επένδυσης και ανάπτυξης ακινήτων για τον επόμενο χρόνο, στην προκειμένη περίπτωση για το 2018.

Σύμφωνα, πάντως, με τα συμπεράσματα των αναλυτών, για την περίπτωση της Αθήνας, φαίνεται πως το 2018 πιθανώς να σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου των τελευταίων ετών και την έναρξη της περιόδου ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ένας από τους ομίλους ανάπτυξης ακινήτων, «υπάρχει μια αίσθηση ανάκαμψης και ότι η Ελλάδα έχει κάνει ορισμένα πράγματα σωστά, όσον αφορά το πικρό χάπι που υποχρεώθηκε να καταπιεί». Στο πλαίσιο αυτό, ήδη κάποιοι καιροσκόποι επενδυτές φαίνεται να εκλαμβάνουν την τρέχουσα περίοδο ως την ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου. Οι φόβοι για τη χρεοκοπία και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχουν υποχωρήσει, ο τουρισμός ακμάζει και οι αποδόσεις που προσφέρουν τα ακίνητα εισοδήματος είναι ελκυστικές, ιδίως σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Σύμφωνα με την ανάλυση της PwC για την αγορά ακινήτων της Αθήνας, πιθανώς η θέση της πόλης στη συνολική κατάταξη να είναι παραπλανητική, δεδομένου ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει αρχίσει να ενισχύεται. Κατά τη διάρκεια του 2017, αρκετοί διεθνείς επενδυτές ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στην αγορά. Ωστόσο, τα μεγάλα πανευρωπαϊκά funds, τα οποία αγοράζουν ακίνητα στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης, εξακολουθούν να μην έχουν την Ελλάδα στο «ραντάρ» τους, μη έχοντας συστήσει τοπικό γραφείο.

Ο κλάδος που επί του παρόντος συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτός της φιλοξενίας, δηλαδή τα ξενοδοχειακά ακίνητα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, φέτος, αρκετά ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης έχουν αλλάξει χέρια, με αποτιμήσεις χαμηλότερες ακόμα και από το κόστος κατασκευής τους. Πιο δυναμική παρουσία έχουν αναπτύξει οι επενδυτές από τις ΗΠΑ και οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity firms). Πλέον, όμως, μετά τα ξενοδοχεία και τα εμπορικά κέντρα έχουν αρχίσει να προσελκύουν καιροσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια. Οπως τα ξενοδοχεία, έτσι και τα εμπορικά κέντρα που συνδυάζουν χρήσεις εστίασης, έχουν επηρεαστεί θετικά από την αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Από την άλλη πλευρά, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον και έλλειμμα νέων και ποιοτικών ακινήτων σύγχρονων προδιαγραφών, οι τοπικοί όμιλοι επισημαίνουν ότι ακόμα βρισκόμαστε πολύ νωρίς στον κύκλο της ανόδου για να τοποθετηθούν κεφάλαια στην ανάπτυξη νέων κτιρίων. Το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια και το γεγονός της παραμονής της οικονομίας της χώρας υπό κοινοτική εποπτεία, εξακολουθούν να λειτουργούν αποθαρρυντικά για νέες επενδύσεις ανάπτυξης ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αντίστοιχη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2014 (και αφορούσε τις προοπτικές του 2015), η Αθήνα είχε βρεθεί στην πέμπτη θέση της σχετικής λίστας, με τους επενδυτές να αναφέρουν τότε ότι η Ελλάδα εισέρχεται πλέον σε έντονα αναπτυξιακή τροχιά, που θα γεννήσει σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, που διέψευσαν πανηγυρικά τις εν λόγω προσδοκίες. Στην έρευνα του αμέσως επόμενου έτους (για τις προοπτικές του 2016) γινόταν πλέον λόγος για πλήρη απώλεια της αισιοδοξίας του προηγούμενου έτους, «έπειτα από έναν χρόνο πολιτικού και οικονομικού χάους, κατά τον οποίο η έξοδος από το ευρώ αποφεύχθηκε χάρις σε φρενήρεις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή