ΠΟΜΙΔΑ: Φορολογικά κίνητρα αντί επιδότησης για «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

ΠΟΜΙΔΑ: Φορολογικά κίνητρα αντί επιδότησης για «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών αντί επιδοτήσεων μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ, υποστηρίζοντας πως είναι πιο συμφέρουσα τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους ιδιοκτήτες. Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει επιστροφή φόρου ίση με το 50% της αξίας του έργου, μέσω της φορολογίας εισοδήματος ΕΝΦΙΑ και κάθε άλλου φόρου ως ελκυστικότερη και ευκολότερα υλοποιήσιμη λύση, διότι:

1. Είναι η πλέον μαζικού χαρακτήρα προσέγγιση στο πρόβλημα, αφού κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να συμμετάσχει άμεσα, γιατί δεν θα υπόκειται σε αριθμητικό περιορισμό δικαιούχων ιδιοκτητών.

2. Αποκτούν κίνητρα για αναβάθμιση και οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων κατοικιών, καθώς η μείωση του ενεργειακού κόστους ωφελεί τον ενοικιαστή και όχι τον ιδιοκτήτη, που καλείται να χρηματοδοτήσει τις εργασίες.

3. Δεν εκτίθεται ο ιδιοκτήτης σε μεγάλο βαθμό κινδύνου από τη μη έγκριση των δαπανών, όπως μπορεί να συμβεί με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

4. Είναι η πλέον συμφέρουσα και για το ελληνικό Δημόσιο διότι όχι μόνο δεν θα χάσει από την εφαρμογή της, αλλά θα κερδίσει σε φορολογικά έσοδα, απασχόληση και εξοικονόμηση ενέργειας, που είναι και ο τελικός στόχος.

Από τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε η ΠΟΜΙΔΑ, προκύπτει ότι η φοροαπαλλαγή είναι πιο συμφέρουσα ακόμη και από την περίπτωση που οι εργασίες αναβάθμισης γίνουν με «μαύρες» συναλλαγές, δηλαδή χωρίς παραστατικά. Περίπτωση που φυσικά επισύρει σοβαρούς κινδύνους για πρόστιμα ενώ αφήνει ακάλυπτο τον ιδιοκτήτη σε περίπτωση κατασκευαστικής αστοχίας.

Αναλυτικά, για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης καθαρής αξίας 25.000 ευρώ (12.500 ευρώ κόστος υλικών και 12.500 ευρώ καθαρή αμοιβή εργασίας) το τελικό κόστος αφού προστεθούν οι φορολογικές, ασφαλιστικές κ.λπ. επιβαρύνσεις διαμορφώνεται στα 53.645 ευρώ. Το ποσό αυτό επιδοτείται μέσω του «Εξοικονομώ» κατά 25-70% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος του εισοδήματος. Στην περίπτωση της «μαύρης» συναλλαγής το κόστος για τον ιδιοκτήτη είναι 27.240 ευρώ και το Δημόσιο χάνει τα έσοδα από φόρους και εισφορές.

Αν εφαρμοστεί το μοντέλο της φοροαπαλλαγής, που προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει τελικά 26.822 ευρώ (αφού από το κόστος της αναβάθμισης αφαιρείται η φοροαπαλλαγή 50%) και το Δημόσιο θα εισπράξει 29.395 ευρώ από φόρους και εισφορές στα υλικά και στην εργασία.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» γίνεται ευνοϊκότερο για τον ιδιοκτήτη μόνο στις περιπτώσεις που η επιδότηση είναι 60% ή 70%, δηλαδή για πολύ χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες για τις οποίες η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή