Οι επενδυτικές ακινήτων στρέφονται και στην κατασκευή κτιρίων

Οι επενδυτικές ακινήτων στρέφονται και στην κατασκευή κτιρίων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή και στην ανάπτυξη ακινήτων, κατά κανόνα μέσω συνεργασιών με εξειδικευμένες εταιρείες, ή ακόμα και αυτόνομα σε ορισμένες περιπτώσεις, προβλέπεται να πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια του 2018 οι ΑΕΕΑΠ (εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία). Στόχος είναι να δημιουργήσουν οι ίδιες οι εταιρείες το προϊόν που λείπει από την ελληνική αγορά ακινήτων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα σύγχρονα επαγγελματικά ακίνητα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, όπως π.χ. αυτοτελή κτίρια γραφείων, εμπορικά καταστήματα/κέντρα και ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Στο «κάδρο» θα εισέλθουν σύντομα και συγκροτήματα κατοικιών, καθώς και ο οικιστικός κλάδος προσφέρει πλέον σημαντικές προοπτικές μελλοντικών εσόδων, λόγω της άνθησης της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, κάτι που έχουν αντιληφθεί ακόμα και οι ξενοδοχειακοί όμιλοι.

Οπως τονίζουν στην «Κ» στελέχη των ΑΕΕΑΠ, η στροφή προς την ανάπτυξη ακινήτων δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι τα ποιοτικά ακίνητα είναι λιγοστά, αλλά και στο ότι πλέον ο ανταγωνισμός για τα εν λόγω ακίνητα είναι ιδιαίτερα έντονος, εξέλιξη που ανεβάζει σημαντικά το κόστος κτήσης και ασφαλώς περιορίζει και τις αποδόσεις. Στον αντίποδα, η εμπλοκή σε μια επένδυση ανάπτυξης ακινήτου έχει χαμηλότερο κόστος και υψηλότερη απόδοση, ενώ προσφέρει και τη δυνατότητα συμμετοχής σε μελλοντικά κέρδη και υπεραξίες, μέσω π.χ. της πώλησης του ακινήτου.

Ηδη, η αρχή έχει γίνει από την Grivalia Properties, η οποία έχει συστήσει κοινοπρακτικό σχήμα για την πρώτη φάση της ανάπλασης των παλαιών κτιρίων του ομίλου «Παπαστράτος» στον Αγιο Διονύσιο του Πειραιά, σε συνεργασία με την Dimand Real Estate. Παράλληλα, η εισηγμένη έχει επενδύσει και στα Αστέρια της Γλυφάδας πριν από την έναρξη των έργων ανάπλασης του εν λόγω τουριστικού συγκροτήματος. Οι άδειες έχουν πλέον εκδοθεί και σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία αναζήτησης ανάδοχης κατασκευαστικής εταιρείας.

Ανάλογα σχέδια τρέφει και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η διοίκηση της οποίας επίσης εξετάζει αυτήν την περίοδο σωρεία νέων επενδύσεων, ορισμένες εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα αφορούν και ανάπτυξη ακινήτων, πέραν της απόκτησης έτοιμων κτιρίων. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της εταιρείας δρομολογεί την πραγματοποίηση επενδύσεων σε πληθώρα νέων κατηγοριών ακινήτων, ακόμα και αναπτύξεων, δεδομένης της έλλειψης νέων αναπτύξεων και της ανάγκης για προσθήκη νέων ακινήτων στο χαρτοφυλάκιό της. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης, Αρι Καρυτινό, μεταξύ των επενδυτικών προτάσεων που εξετάζονται αυτήν την περίοδο περιλαμβάνεται και ο πολλά υποσχόμενος κλάδος των επιπλωμένων κατοικιών που προορίζονται για τουριστική εκμετάλλευση, είτε στην Αττική είτε σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς, με έμφαση στην πολυτέλεια του προσφερόμενου προϊόντος. Παράλληλα, η εταιρεία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση νέων συμφωνιών αγοράς ακινήτων σε κλάδους όπως τα σούπερ μάρκετ και τα logistics. Για τη χρηματοδότηση των παραπάνω σχεδίων, δρομολογείται η έκδοση ομολογιακού δανείου της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή