Ανοδο τιμών στην αγορά κατοικίας προβλέπουν οι επαγγελματίες του κλάδου

Ανοδο τιμών στην αγορά κατοικίας προβλέπουν οι επαγγελματίες του κλάδου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδο των αξιών των ακινήτων από 0,5% έως 1,3% εντοπίζει ήδη στην αγορά κατοικίας ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Θεόδωρος Μητράκος, εκτιμώντας ότι έχει ολοκληρωθεί ο καθοδικός κύκλος στην αγορά ακινήτων. Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο ζήτημα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, σημειώνοντας ότι ήδη η χώρα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητο το να μην υπάρξουν και νέες επιβαρύνσεις. Τα παραπάνω ήταν ορισμένα από τα συμπεράσματα από το 1ο συνέδριο ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα, το Prodexpo North, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη.

Κοινή συνισταμένη των συμμετεχόντων ήταν η πεποίθηση ότι η αγορά θα ανακάμψει με ταχύτερο ρυθμό φέτος. Σύμφωνα με μεσίτες της πόλης της Θεσσαλονίκης, αν οι τράπεζες αρχίσουν να χορηγούν περισσότερα στεγαστικά δάνεια, η αγορά θα εκτιναχθεί. Βάσει των στοιχείων των μεσιτικών γραφείων της Θεσσαλονίκης οι αγοραπωλησίες που έγιναν το 2017 αφορούσαν ακίνητα χαμηλών αξιών. Το 84,4% των ακινήτων που πουλήθηκαν το 2017 στη Θεσσαλονίκη ήταν κατοικίες. Από αυτές, οι μισές αποκτήθηκαν για ιδιόχρηση και οι υπόλοιπες με στόχο την εκμετάλλευση. Αλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το 93% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε τοις μετρητοίς.

Επίσης, το 28% των πράξεων ήταν για ποσά μέχρι 30.000 ευρώ και αφορούσε κινήσεις για την αξιοποίηση της ζήτησης στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb. Σημειωτέον δε, ότι οι περισσότεροι αγοραστές στρέφονται σε μεγάλης ηλικίας ακίνητα, καθώς το 67,7% επικεντρώνεται σε κατοικίες ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών. Το κέντρο της πόλης προτιμάει το 34,4% των αγοραστών, ενώ ένα επιπλέον 34,3% επιλέγει να αγοράσει ακίνητο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Οσον αφορά τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης των παλαιών κτιρίων στον άξονα της οδού Εγνατίας μέσω ευρωπαϊκών πόρων, ενώ θα επιδιώξει να παρακινήσει τους ιδιοκτήτες να επενδύσουν στα κτίρια αυτά για την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων. Κατέθεσε, επίσης, πρόταση να λειτουργήσουν ως φοιτητικές εστίες και youth hostels το «Παπάφειο» και το κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ. Για την αγορά της φοιτητικής στέγης υπάρχει δεδομένο επενδυτικό ενδιαφέρον και από ιδιώτες, όπως π.χ. οι ΑΕΕΑΠ, οι οποίες εξετάζουν και άλλες κατηγορίες, όπως τα ξενοδοχεία πόλης, τα logistics και τα καταστήματα.

Ειδικά ως προς τα ξενοδοχεία, ο όμιλος της Marriott ανέφερε ότι εξετάζει τη δυνατότητα να εντάξει ένα, ή δύο ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή