Για νέες στρεβλώσεις από τις τιμές ζώνης προειδοποιούν μεσίτες

Για νέες στρεβλώσεις από τις τιμές ζώνης προειδοποιούν μεσίτες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες στρεβλώσεις και αδικίες αναμένεται να δημιουργηθούν στην αγορά κατοικίας από την επικείμενη αναθεώρηση των τιμών ζώνης, με τις οποίες υπολογίζονται ο ΕΝΦΙΑ και εν μέρει και οι αντικειμενικές αξίες. Σύμφωνα με πηγές από μεσίτες, αλλά και εισηγήσεις εκτιμητών, προκύπτει ότι σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας δρομολογούνται ακόμα και αυξήσεις των τιμών ζώνης. Δεδομένου ότι οι εν λόγω τιμές αφορούν τη θεωρητική τιμή ενός νεόδμητου διαμερίσματος πρώτου ορόφου, χωρίς να πραγματοποιείται καμία άλλη παρέμβαση, όπως π.χ. να αλλάξουν και οι συντελεστές παλαιότητας και εμπορικότητας, που έχουν μείνει αμετάβλητοι από το μακρινό 1985, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι φορολογικές αδικίες θα βρεθούν εκ νέου στο προσκήνιο.

Ηδη, μεσίτες προειδοποιούν ότι σε περιοχές όπως τα Πατήσια οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα προκύψουν από τις τιμές ζώνης θα προσεγγίζουν τα 800-900 ευρώ/τ.μ. για διαμερίσματα ηλικίας άνω των 30 ετών. Την ίδια στιγμή όμως, τα εν λόγω ακίνητα που μεταβιβάζονται σπανίως ξεπερνούν σε αξία τα 500-600 ευρώ/τ.μ., συχνά δε οι συναλλαγές γίνονται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο τιμών, π.χ. λόγω οικονομικής ανάγκης των ιδιοκτητών/πωλητών. Δεδομένου μάλιστα ότι η συντριπτική πλειονότητα των αγοραπωλησιών αφορά μεγάλης ηλικίας ακίνητα και όχι νεόδμητα, είναι προφανές ότι το πρόβλημα θα γίνει ακόμα πιο εμφανές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τη διάρκεια του 2017, από το δίκτυο των μεσιτικών γραφείων της RE/MAX Ελλάς μόλις το 4% των αγοραπωλησιών αφορούσε ακίνητα ηλικίας μέχρι πέντε ετών, ενώ το 64% αφορούσε ακίνητα ηλικίας άνω των 25 ετών. Οπως τονίζουν σχετικά και οι εκτιμητές ακινήτων, το βασικό πρόβλημα για τις επικείμενες στρεβλώσεις οφείλεται στην προσέγγιση του υπ. Οικονομικών, που, λόγω της χρονικής στενότητας, επέλεξε να μην προχωρήσει σε συνολική αναθεώρηση του συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, αλλά περιορίστηκε μόνο στις τιμές ζώνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συντελεστές παλαιότητας δεν προβλέπουν ελάφρυνση για ακίνητα πέραν της 25ετίας, όταν το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομικού ιστού της Αττικής έχει κατασκευαστεί τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Εν ολίγοις, είτε ένα ακίνητο είναι 24 ετών είτε 54 ετών η ελάφρυνση που έχει σε ό,τι αφορά την αντικειμενική του αξία είναι η ίδια.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάμπη Χαραλαμπόπουλο, πρώην πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, «η χάραξη των ζωνών πρέπει να αλλάξει, διότι από το 1985 μέχρι σήμερα έχει αλλάξει πλήρως η εικόνα σε πολλές περιοχές των αστικών κέντρων. Επίσης, προκειμένου να γίνει δικαιότερη η διαμόρφωση του ύψους των αντικειμενικών αξιών, θα πρέπει να αναθεωρηθούν και οι συντελεστές εμπορικότητας, που δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα», σημειώνει ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή