200 εκατ. ευρώ θα επενδύσει το fund Greco σε ακίνητα-φιλέτα στην Αθήνα

200 εκατ. ευρώ θα επενδύσει το fund Greco σε ακίνητα-φιλέτα στην Αθήνα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ σε κομβικά εμπορικά ακίνητα αλλά και σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα, σχεδιάζει να επενδύσει τα αμέσως επόμενα χρόνια το Greek Real Estate Company Fund (Greco Fund). Το νέο επενδυτικό σχήμα έκανε το ντεμπούτο του στην αγορά πριν από λίγες μέρες σε διαγωνισμό της Εθνικής Leasing, πλειοδοτώντας για δύο κτίρια, το ένα εκ των οποίων στεγάζει γραφεία της Wind και της Εθνικής Χρηματιστηριακής, έναντι συνολικού ποσού 25,95 εκατ. ευρώ.

«Επενδύοντας σε ακίνητα εισοδήματος στο σημερινό περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, πρέπει να διαθέτεις πολλή υπομονή», επισημαίνει στην «Κ» ο Σταύρος Αδαμόπουλος, ο ένας εκ των δύο συνιδρυτών και managing partners του fund. «Ουσιαστικά, οι επενδυτές εμπορικών ακινήτων πληρώνονται από τα μισθώματα για να περιμένουν τη δημιουργία υπεραξιών», εξηγεί. Το Greco Fund δημιουργήθηκε από τη συνεργασία των επενδυτικών εταιρειών Dromeus Capital, με έδρα το Λονδίνο, και Crossborder Capital, με έδρα τη Ζυρίχη. Η πρώτη είναι δημιούργημα του Αχιλλέα Ρισβά, ο οποίος προ ολίγων ετών είχε δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά ομολόγων, και η δεύτερη του Σταύρου Αδαμόπουλου.

Το νέο επενδυτικό όχημα έχει αντλήσει μέχρι σήμερα κεφάλαια που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ από Ελληνες και ξένους επενδυτές, και εξακολουθεί να δέχεται τοποθετήσεις. Σε αυτή την πρώτη φάση, όπως εξηγούν οι δύο επικεφαλής του, «επενδύει σε ακίνητα-φιλέτα, με βραχυπρόθεσμο στόχο το εισόδημα και μεσοπρόθεσμο τη δημιουργία υπεραξιών. Ακολούθως θα ενδιαφερθεί και για ξενοδοχεία και πρότζεκτ τουριστικής ανάπτυξης». Παράλληλα, σύντομα φαίνεται ότι μπορεί να αποκτήσει ελληνική ταυτότητα: «Η προοπτική του Greco την επόμενη τριετία, και με βάση τα σημερινά φορολογικά δεδομένα, είναι να μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ και να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο», λέει ο κ. Ρισβάς.

Οσον αφορά τα ακίνητα-στόχους του σχήματος, ο κ. Ρισβάς δεν κρύβει ότι στην παρούσα φάση ενδιαφέρεται για τη Βασιλίσσης Σοφίας και την Κηφισίας. «Αφού πιάσουμε τους στόχους μας στην αγορά γραφείων, τότε θα στραφούμε και στον ελληνικό ξενοδοχειακό χάρτη. Ομως, τόσο το ένα όσο και το άλλο χαρτοφυλάκιο θα χτιστούν με εμβληματικά αναγνωρίσιμα ακίνητα».

Οι κ. Αδαμόπουλος και Ρισβάς εκτιμούν ότι οι τιμές των ακινήτων είναι ιστορικά χαμηλές και προσελκύουν το smart money από το εξωτερικό, όπως επενδυτικά κεφάλαια και εξειδικευμένους μεγάλους ιδιώτες επενδυτές. Οταν αυτά τα ακίνητα ανατιμηθούν, θα προσφέρουν αξία κατά τη μεταπώλησή τους, ανεβάζοντας την απόδοση της επένδυσης πέραν από αυτήν που παράγει η εκμίσθωσή τους. Αυτό εννοούν όταν λένε ότι πληρώνονται για να περιμένουν. Οι δύο τραπεζίτες συναντήθηκαν πριν από πολλά χρόνια στο Λονδίνο, ενώ συνυπήρξαν και στη Merrill Lynch. Προτού η χρηματοπιστωτική κρίση χτυπήσει τις οικονομίες των χωρών της Δύσης το 2008-2009, ο κ. Αδαμόπουλος ήταν σε επιτελική θέση στη Sal Oppenheim απ’ όπου και πέρασε στην Deutsche, όταν η τελευταία εξαγόρασε την πρώτη, ενώ ο κ. Ρισβάς ξεκινούσε το εγχείρημα της Dromeus.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή