Αύξηση τιμών 5% ετησίως στα ακίνητα στην Αθήνα είδε το ΔΝΤ την 5ετία 2013-2017

Αύξηση τιμών 5% ετησίως στα ακίνητα στην Αθήνα είδε το ΔΝΤ την 5ετία 2013-2017

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, καθώς από αυτά προκύπτει ότι οι τιμές στην Αθήνα αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 5% την περίοδο 2013-2017.

Στον αντίποδα, κατά το ίδιο διάστημα, οι πραγματικές αξίες των κατοικιών στην υπόλοιπη χώρα υποχώρησαν επίσης με ρυθμό της τάξεως του 5%. Μάλιστα, όπως προκύπτει, η Ελλάδα αποτελεί και τη μοναδική χώρα στην οποία παρατηρείται τόσο μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ της πορείας των τιμών στην πρωτεύουσα και στο υπόλοιπο της χώρας. Η εικόνα αυτή απορρέει από την τελευταία έκθεση του Ταμείου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στην οποία επιχειρείται, μεταξύ άλλων, η διερεύνηση της αντιστοιχίας της πορείας των αξιών στην αγορά κατοικίας, ανάμεσα στη μεγαλύτερη πόλη και το σύνολο της κάθε χώρας.

Παράλληλα, όπως προκύπτει, η Αθήνα αποτελεί την πόλη με τη 13η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των κατοικιών, σε σύνολο 44 πόλεων (και 40 χωρών) και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία της Ελλάδας παρέμεινε σε τροχιά ύφεσης, ιδίως μάλιστα το διάστημα 2015-2016, όταν αναζωπυρώθηκε η κρίση χρέους και απειλήθηκε εκ νέου η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.  Σημειωτέον δε ότι η εικόνα που αποτυπώνει το ΔΝΤ για την αγορά κατοικίας της πρωτεύουσας έρχεται σε αντιδιαστολή τόσο με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και με την εικόνα που αποτυπώνει πληθώρα αντίστοιχων ερευνών από διεθνείς εταιρείες παροχής υπηρεσιών ακινήτων, αλλά και των εγχώριων μεσιτικών γραφείων, που μάλιστα κατά καιρούς εγκαλούν την ΤτΕ για «συντηρητική αποτύπωση της πτώσης των αξιών» σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα.

Ανεξήγητο…

Ως εκ τούτου, φαντάζει δύσκολη η εξήγηση των στοιχείων του ΔΝΤ. Ασφαλώς, την τελευταία διετία και ιδίως το 2017 (για το οποίο πάντως οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα στοιχεία τους είναι ενημερωμένα μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο και δεν αφορούν το σύνολο του έτους), η εικόνα της αθηναϊκής αγοράς κατοικίας σημείωσε αισθητή βελτίωση, χάρη στο φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο αυτός ο παράγοντας για να ερμηνεύσει τη μέση αύξηση του 5% που αναφέρει το ΔΝΤ και μάλιστα σε βάθος πενταετίας. Επιπλέον, η βελτίωση αυτή σε επίπεδο τιμών αφορά επιλεγμένες περιοχές του κέντρου της πόλης και συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων (κυρίως παλιότερα κτίρια).  Μόλις τους τελευταίους μήνες, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι παρατηρείται ανοδική τάση στις τιμές και αυτό μόνο για περιοχές όπως το Κουκάκι, όπου η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή