Τουριστικοί προορισμοί επιχειρούν να ανακόψουν την επέλαση της e-πλατφόρμας Airbnb

Τουριστικοί προορισμοί επιχειρούν να ανακόψουν την επέλαση της e-πλατφόρμας Airbnb

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών και διαμερισμάτων μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες, όλο και περισσότεροι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί επιχειρούν να ανακόψουν την επέλαση της Airbnb. Οι περιορισμοί που επιβάλλουν αφορούν κυρίως τη χρονική διάρκεια των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, ενίοτε το ύψος των εσόδων από τις ενοικιάσεις και πιο σπάνια τις ζώνες στις οποίες επιτρέπονται οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.

Σε φημισμένες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Φλωρεντία, οι κάτοικοι έχουν επανειλημμένως βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις επιπτώσεις του τουριστικού ρεύματος, ορισμένες από τις οποίες είναι πλέον γνώριμες και σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.

Οι διαμαρτυρίες συνήθως αφορούν την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής, θέματα ασφαλείας, αλλά και συχνότερα το πρόβλημα των δυσβάσταχτων ενοικίων που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη ακριβώς εξαιτίας της Airbnb. Και βέβαια, η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνον την Ευρώπη.

Ανάλογα προβλήματα έχουν εκδηλωθεί σε δημοφιλείς προορισμούς στις ΗΠΑ, ενώ στην Ιαπωνία η Aribnb κατηγορήθηκε για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τόκιο

Μια πόλη με οξύτατο πρόβλημα στέγασης και αυξανόμενο τουρισμό έθεσε πέρυσι στο στόχαστρό της την Airbnb. Αιτία, οι καταγγελίες ιδιοκτητών ότι τους πίεζε να μη συνεργάζονται με ανταγωνιστικές πλατφόρμες. Κι ενώ η πόλη ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς του 2020, οι Αρχές απαγόρευσαν τη μίσθωση μέσω της Airbnb περισσότερο από 180 ημέρες τον χρόνο. Το χρονικό αυτό όριο είναι πολύ πιο χαλαρό από εκείνα που έχουν επιβληθεί σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς. Σε ορισμένες συνοικίες της πόλης οι τοπικοί παράγοντες επιβάλλουν, πάντως, αυστηρότερα όρια.

Μαγιόρκα

Με τα ενοίκια να έχουν αυξηθεί κατά 40% εξαιτίας, πάντα, του τουρισμού και της Airbnb και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων να πολλαπλασιάζονται, οι Αρχές αποφάσισαν πως από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο θα απαγορεύεται η ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών και διαμερισμάτων μέσω της γνωστής πλατφόρμας. Θα επιτρέπεται μόνον η ενοικίαση μονοκατοικιών στην αστική περιοχή της Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Θα απαγορεύεται, επίσης, η ενοικίαση καταλυμάτων σε προστατευόμενες αγροτικές περιοχές, κοντά στο αεροδρόμιο ή σε περιοχές στις οποίες έχουν την έδρα τους επιχειρήσεις.

Βαρκελώνη

Το 2014, η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας επέβαλε στην Airbnb πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ για «βαριές» παραβιάσεις της νομοθεσίας που υποχρεώνει όσους ιδιοκτήτες ενοικιάζουν τα διαμερίσματά τους σε τουρίστες να καταγράφουν τη μίσθωση στο τουριστικό μητρώο της περιφέρειας. Ακολούθησε νέο πρόστιμο ύψους 53.000 ευρώ το 2015 για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Οι τοπικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εντοπίσουν εγκαίρως τις παραβάσεις. Η πόλη έχει διπλασιάσει τον αριθμό των αστυνομικών που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση των παράνομων ενοικιάσεων και υπολογίζεται πως φέτος έχουν υπερβεί τους 100.

Νέα Υόρκη

Τον Οκτώβριο του 2016, ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Αντριου Κουόμο, υπέγραψε νόμο που απαγορεύει τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες. Ετσι, στην υπ’ αριθμόν ένα μητρόπολη του κόσμου είναι παράνομες η ενοικίαση διαμερίσματος για διάστημα μικρότερο των 30 ημερών όπως και η διαφήμιση αυτής της δυνατότητας. Τυχόν παράβαση αυτής της απαγόρευσης τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 7.500 δολαρίων, ποσό αντίστοιχο περίπου των 6.156 ευρώ. Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους επεβλήθη πρόστιμο ύψους 17.000 δολαρίων από κοινού σε δύο άτομα επειδή συμφώνησαν την ενοικίαση διαμερίσματος για διάστημα μικρότερο των 30 ημερών.

Ρέικιαβικ

Καθώς αυξάνεται η τουριστική κίνηση στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας, αυξάνεται και η παρουσία της Airbnb. Από 1ης Ιανουαρίου του 2017, οι Αρχές του Ρέικιαβικ έχουν επιβάλει περιορισμούς στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που δεν μπορούν να τα νοικιάζουν περισσότερο από 90 ημέρες τον χρόνο χωρίς ειδική άδεια. Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έχουν δικαίωμα να αντλούν από την ενοικίασή τους μέσω της Airbnb έσοδα μέχρι 7.200 ευρώ τον χρόνο. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να εγγράψουν τα ακίνητά τους σε ειδικά μητρώα, η εγγραφή στα οποία προϋποθέτει ότι πληρούν προδιαγραφές ασφάλειας και κανόνες υγιεινής. Οι αστυνομικές αρχές της πόλης έχουν κάνει επιδρομές σε πολλά διαμερίσματα.

Αμστερνταμ

Τον Οκτώβριο του 2015, οι Αρχές της πόλης επέβαλαν στην Airbnb πρόστιμο ύψους 24.000 ευρώ και στη συνέχεια προχώρησαν στην επιβολή αυστηρότατων ρυθμίσεων. Μετά διεξοδικές έρευνες στη διάρκεια του 2016, τον Φεβρουάριο του 2017 επέβαλαν πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 297.000 ευρώ σε μεγαλοϊδιοκτήτη ακινήτων και αυστηρότατους περιορισμούς. Σήμερα, στο Αμστερνταμ, πάλαι ποτέ δημοφιλής προορισμός για την Airbnb, επιτρέπονται οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις διαμερισμάτων μόνον για 60 ημέρες και οι ένοικοι δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα τέσσερα άτομα.

Παρίσι

Η Πόλη του Φωτός παραμένει από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Airbnb, καθώς ενοικιάζονται μέσα από την πλατφόρμα της κάπου 55.000 ακίνητα. Οι Αρχές κάνουν συχνά επιδρομές για να εντοπίσουν παραβάσεις της νομοθεσίας που απαγορεύει την ενοικίαση των διαμερισμάτων μέσω της Airbnb περισσότερο από 120 ημέρες τον χρόνο.

Βερολίνο

Τον Μάιο του 2016 θεσπίστηκε νομοθεσία που απαγορεύει την ενοικίαση διαμερισμάτων για μικρά χρονικά διαστήματα και οι παραβιάσεις τιμωρούνται με πρόστιμα έως 93.000 ευρώ. Επιτρέπεται, πάντως, η ενοικίαση δωματίων ή τμημάτων διαμερισμάτων όταν αυτά δεν καλύπτουν πάνω από το 50% του ορόφου.

Νέα Ορλεάνη

Στην πόλη αυτή στην οποία οι τουρίστες είναι περισσότεροι από τους κατοίκους με αναλογία 25 προς έναν, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τον περασμένο Οκτώβριο να απαγορεύσει τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις και να περιορίσει τις ενοικιάσεις σε ξένους μόλις στις 90 ημέρες τον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή