Υψηλή ζήτηση και αύξηση ενοικίων γραφείων το 2017

Υψηλή ζήτηση και αύξηση ενοικίων γραφείων το 2017

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά ελκυστικές παραμένουν οι τιμές ενοικίασης σύγχρονων γραφειακών χώρων στην Αθήνα, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία σχετικών ερευνών, αυτές παραμένουν από 33% έως και 42% χαμηλότερα (ανάλογα με την περιοχή) σε σχέση με το ανώτατο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί όταν η αγορά βρισκόταν στο απόγειό της πριν από 10 και πλέον χρόνια. Το γεγονός αυτό εξηγεί και την ανοδική πορεία της ζήτησης (σε συνδυασμό βέβαια και με τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος) κατά τη διάρκεια του 2017. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους αναλυτές της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills, οι τιμές των ενοικίων σύγχρονων γραφειακών χώρων ενισχύθηκαν πέρυσι κατά 4,3%, ως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης και ασφαλώς της έλλειψης επαρκούς αριθμού κτιρίων.

Οπως αναφέρει στην ετήσια μελέτη της για την αγορά ακινήτων, η Eurobank Property Services, η ζήτηση για κτίρια γραφείων υψηλών προδιαγραφών ήταν υψηλότερη σε σχέση με το 2016. Παράλληλα, υποχώρησαν και οι πιέσεις των εταιρειών προς τους ιδιοκτήτες για επαναδιαπραγμάτευση ενοικίων προς τα κάτω (κυρίαρχη τάση τα προηγούμενα χρόνια). Ειδικότερα, τα πιο δημοφιλή ήταν τα γραφεία επιφάνειας από 500 έως 1.500 τ.μ., ενώ υψηλό μισθωτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν και τα μικρότερα γραφεία, κυρίως από νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups). Ανοδική τάση κατέγραψε και η ζήτηση για αυτόνομα κτίρια γραφείων και μεγάλες επιφάνειες άνω των 2.500 τ.μ.

Η περιοχή με το μεγαλύτερο μισθωτικό ενδιαφέρον παρέμεινε και πέρυσι ο άξονας της Λ. Κηφισίας και κυρίως το βόρειο τμήμα του. Μάλιστα, όπως σημειώνει η Eurobank Property Services, εκεί η προσφορά σύγχρονων χώρων ήταν επαρκής για να καλύψει την ζήτηση, όχι μόνο λόγω των σημαντικών επενδύσεων ανάπτυξης γραφείων κατά τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση, αλλά και λόγω των εκτεταμένων έργων αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων γραφείων που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Πάντως, η διαθεσιμότητα σύγχρονων γραφείων στην Κηφισίας είχε υποχωρήσει σημαντικά στο τέλος του 2017. Στην Κηφισίας, τα ενοίκια κινούνται από 13 έως 16 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, έναντι περίπου 25 ευρώ/τ.μ. που είχαν φτάσει στο απόγειο της αγοράς.

Σημαντικό ενδιαφέρον καταγράφεται και για το κέντρο της Αθήνας, ωστόσο τα κτίρια εκεί είναι πολύ υποδεέστερης ποιότητας και επιπλέον υπάρχει και σημαντική ζήτηση για ξενοδοχεία, γεγονός που περιορίζει κι άλλο τη διαθεσιμότητα. Στην ευρύτερη περιοχή της πλ. Συντάγματος, το μέσο ενοίκιο κινείται από 16 έως 22 ευρώ/τ.μ. έναντι 35 ευρώ/τ.μ. που ήταν κατά τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση.

Οσον αφορά το τρέχον έτος, όλοι οι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι προοπτικές είναι θετικές, καθώς μάλιστα πλέον καταγράφονται και νέες επενδύσεις ανάπτυξης γραφείων, ενώ σημαντική δραστηριότητα παρατηρείται επίσης στην αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων. Μάλιστα, στο σημείο αυτό, σημειώνεται ότι πολλές εταιρείες προτιμούν να μισθώσουν γραφεία χαμηλότερης ποιότητας, που όμως βρίσκονται στο κατάλληλο σημείο, παρά το αντίθετο. Αλλη μία τάση, που η Eurobank Property Services εκτιμά ότι θα αρχίσει να διαδίδεται φέτος, αφορά την ενοικίαση γραφείων ως υπηρεσία, δηλαδή η μίσθωση θέσεων εργασίας (συνδυαζόμενων με ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών) σε κτίρια για μικρό χρονικό διάστημα. Στην Αθήνα, τέτοιου είδους υπηρεσίες προσφέρονται σε κτίρια που εκμεταλλεύεται στο κέντρο της Αθήνας και στο Μαρούσι η εταιρεία Regus.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή