Πόλος έλξης για μικρομεσαίους επενδυτές ακινήτων η Αθήνα

Πόλος έλξης για μικρομεσαίους επενδυτές ακινήτων η Αθήνα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διεθνή πόλο έλξης μικρών και μεσαίων επενδυτών ακινήτων, κυρίως κατοικιών, εξελίσσεται η Αθήνα ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών πώλησης και της δυνατότητας άμεσης απόδοσης της επένδυσης, με τη βραχυχρόνια μίσθωση μέσω κάποιας από τις δημοφιλείς πλατφόρμες τύπου Airbnb. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο του έτους (Ιανουάριος – Μάιος) ο αριθμός των συμβολαίων που έχουν κατατεθεί στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών, το οποίο αφορά το σύνολο του Δήμου Αθηναίων, καταγράφει αύξηση της τάξεως του 49,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, διατηρώντας τη δυναμική που έχει καταγραφεί από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το αγοραστικό ενδιαφέρον για διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας διατηρείται αμείωτο, καθώς οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι σύντομα οι τιμές θα καταγράψουν άνοδο και θα περιοριστεί η ευκαιρία για μελλοντική κεφαλαιοποίηση σημαντικών υπεραξιών. Πρόκειται για ξεκάθαρη ένδειξη της δυναμικής που καταγράφεται πλέον στην αγορά κατοικίας του κέντρου της Αθήνας και κυρίως σε περιοχές εντός ή πέριξ του ιστορικού τριγώνου, όπως Κουκάκι, Πλάκα, Μοναστηράκι, Νέος Κόσμος, Μετς, Κεραμεικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Παγκράτι και Εξάρχεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών εταιρειών διαχείρισης ακινήτων, στο πλαίσιο της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, στο σύνολο της Αττικής εκτιμάται ότι σήμερα διατίθενται για μισθώσεις τύπου Airbnb περί τα 7.000 διαμερίσματα και κατοικίες.

Ως εκ τούτου, πλέον, οι τιμές στην Αθήνα οδεύουν πλέον προς σταθεροποίηση, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, οι αξίες υποχώρησαν κατά μόλις 0,1% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό μείωσης από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, πριν από σχεδόν 10 χρόνια, αλλά και για τη μικρότερη πτώση σε σχέση τόσο με τη Θεσσαλονίκη (πτώση 0,3%) όσο και με την υπόλοιπη χώρα (-0,4%). Η τάση αυτή εκτιμάται ότι δεν θα μπορούσε να αποτυπωθεί αν βασιζόταν αποκλειστικά στην εγχώρια ζήτηση, η οποία παραμένει αναιμική, δεδομένης της έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών.

Εκτός από το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σημαντική κινητικότητα καταγράφεται και από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα», το οποίο προσφέρει άδεια παραμονής στους αγοραστές ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Enterprise Greece, φέτος, έχουν ήδη εκδοθεί 181 άδειες (περίοδος Ιανουαρίου-Απριλίου). Αντίστοιχα, το 2017 καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 61% στον αριθμό των αδειών, καθώς εκδόθηκαν 931, έναντι 577 το 2016. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα είναι η σημαντικότερη χώρα προέλευσης επενδυτών για τη λήψη αδειών παραμονής, με 1.212 άδειες, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με 412 και την Τουρκία με 260. Ακολουθεί η Αίγυπτος με 104 άδειες, ο Λίβανος με 101 άδειες και η Ουκρανία με 79 άδειες.

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη δραστηριότητα των επενδυτών ακινήτων για τη λήψη άδειας παραμονής στη χώρα αφορά την ιδιαίτερη προτίμησή τους στην αγορά της Αττικής, όπου οι προοπτικές υπεραξιών είναι μεγαλύτερες και όπου ανθεί το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, από την έναρξη του προγράμματος στα μέσα του 2013 και μέχρι τον φετινό Μάιο, το 70% των ακινήτων που αποκτήθηκαν με σκοπό την έκδοση άδειας διαμονής αφορούσε περιοχές στην Αττική. Συγκεκριμένα, 1.863 άδειες (επί συνόλου 2.639) χορηγήθηκαν για ακίνητα εντός Αττικής. Τη μεγαλύτερη προτίμηση, με 710 άδειες, συγκεντρώνει η υπηρεσία υποδοχής του Πειραιά, που, μεταξύ άλλων, καλύπτει τις περιοχές των νοτίων προαστίων και του Πειραιά, ενώ ακολουθεί με 610 η υπηρεσία της Αθήνας (κέντρο, κ.λπ.) και με 543 η υπηρεσία της Παλλήνης, που καλύπτει τους δήμους στα βορειοανατολικά προάστια της Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή