Σαμαράς: Ναυτιλία και τουρισμός, οι δύο εθνικοί πρωταθλητές

Σαμαράς: Ναυτιλία και τουρισμός, οι δύο εθνικοί πρωταθλητές

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας ναυπηγήσει πάνω από 2.500 ποντοπόρα πλοία κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, κυρίως σε ναυπηγεία της Απω Ανατολής, ή ένα πλοίο ανά δύο ημέρες, οι Ελληνες πλοιοκτήτες έχουν επιστρέψει στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας, αναδεικνύοντας τον κλάδο σε έναν από τους «εθνικούς πρωταθλητές» της χώρας, μαζί με τον τουρισμό.

Τα παραπάνω ανέφερε στην ομιλία του στα εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι η δυναμική του ελληνικού εμπορικού στόλου παγκοσμίως και η στρατηγική σημασία της Ελλάδας στο μέλλον κερδίζουν συνεχώς έδαφος, καθώς η χώρα αναδεικνύεται στην καλύτερη δυνατή «πύλη» για το εμπόριο από τα λιμάνια της Μέσης και της Απω Ανατολής προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Για να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται απαιτούνται, κατά τον πρωθυπουργό, επενδύσεις για την αναβάθμιση των υποδομών στα λιμάνια και τα χερσαία οδικά δίκτυα, τα ναυπηγεία, αλλά και επενδύσεις για την ανάδειξη της χώρας ως περιφερειακού κόμβου παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία διαθέτει ένα στόλο της τάξεως των 3.900 πλοίων όλων των τύπων, με χωρητικότητα της τάξεως του 16% του παγκόσμιου στόλου, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνικού στόλου δεν ξεπερνάει τα 10 έτη. Ταυτόχρονα, οι Ελληνες πλοιοκτήτες «τρέχουν» σήμερα το μεγαλύτερο πρόγραμμα παραγγελιών νεότευκτων πλοίων. Ετσι, μόνο τυχαίο δεν είναι το ότι το μέγεθος της έκθεσης και ο αριθμός των συμμετεχόντων εκθετών και χωρών έχει ξεπεράσει φέτος κάθε προηγούμενο. Σημειωτέον ότι στα Ποσειδώνια συμμετέχουν 1.800 εκθέτες από 93 χώρες, ενώ αναμένονται περίπου 19.000 επισκέπτες. Οπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «από τη ναυτιλία, η Ελλάδα αντλεί δύναμη και κύρος. Με έσοδα που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ άμεσα και τα 16 έμμεσα, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι η ναυτιλία αποτελεί μία από τις κύριες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή