Ο browser σας είναι παλιάς τεχνολογίας!

Αναβαθμίστε τον για να δείτε σωστά αυτό το site. Αναβαθμίστε τον browser σας τώρα!

×

Το φονικό στη Βάρη και οι 20 τόνοι κοκαΐνης

Η σύνδεση της κατάσχεσης 20 τόνων κοκαΐνης στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ με την ωμή δολοφονία των δύο Μαυροβούνιων σε ταβέρνα στη Βάρη.

Scroll Down

ΕΡΕΥΝΕΣ 26.01.2020 • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Με την κατάσχεση μιας από τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών στα παγκόσμια αστυνομικά χρονικά, τον περασμένο Ιούνιο στις ΗΠΑ φαίνεται ότι συνδέεται η άγρια δολοφονία της Κυριακής 19/1 στη Βάρη, με θύματα τους δύο υπηκόους Μαυροβουνίου. Στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας αποκαλύπτουν στην «Κ» ότι ο ένας από τους δολοφονηθέντες, Ιγκόρ Ντέντοβιτς 43 ετών, θεωρήθηκε υπεύθυνος για την «απώλεια» 20 τόνων κοκαΐνης, που στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Homeland Security Investigations) κατέσχεσαν στο φορτηγό πλοίο «MSC Gayane», τον περασμένο Ιούνιο, στον τερματικό σταθμό Packer του λιμανιού της Φιλαδέλφεια.

Για την υπόθεση στις ΗΠΑ κατηγορούνται έξι μέλη του πληρώματος, τα τέσσερα με καταγωγή από Μαυροβούνιο, που είχαν αναλάβει να μεταφέρουν τα αξίας άνω του ενός δισ. ευρώ ναρκωτικά από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη.

Ο Ντέντοβιτς, όπως και ο Στεφάν Σταμάτοβιτς, που δολοφονήθηκαν την Κυριακή μπροστά στα μάτια των συζύγων και των ανήλικων παιδιών τους θεωρούνταν αρχηγικά μέλη της οργάνωσης «Σκάλιαρι», με έδρα την παραθαλάσσια πόλη Κότορ του Μαυροβουνίου και «εξειδίκευση» στην εισαγωγή κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη.

Εις βάρος τους εκκρεμούσαν ήδη από το 2017 διεθνή εντάλματα της Interpol για επιθέσεις με όπλα και βόμβες εις βάρος μελών αντίπαλης συμμορίας, γνωστής ως «Καβάτσκι», επίσης από το Κότορ. Ο μεταξύ τους πόλεμος ξέσπασε το 2014, όταν οι μεν θεώρησαν τους δε υπεύθυνους για την κατάσχεση 200 κιλών κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Η ταβέρνα Βοσκοπούλα όπου δολοφονήθηκαν οι δύο Μαυροβούνιοι.

Οι δύο άνδρες ήρθαν πριν από περίπου έξι μήνες στη χώρα με πλαστά διαβατήρια και βρήκαν καταφύγιο στην Αττική. Η άγρια δολοφονία τους από τέσσερις επαγγελματίες εκτελεστές αρχικά θεωρήθηκε πράξη αντεκδίκησης από μέλη της αντίπαλης ομάδας. Ωστόσο, πληροφορίες από εγχώριες και ξένες υπηρεσίες ασφαλείας, που δημοσιεύει αποκλειστικά η «Κ», δημιουργούν νέα δεδομένα και ρίχνουν φως στην πολύκροτη υπόθεση.

Όπως αναφέρουν, ο Ιγκόρ Ντέντοβιτς ενεπλάκη στην εισαγωγή 20 τόνων κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη με το φορτηγό πλοίο «MSC Gayane», τον Ιούνιο του 2019. Μετά τον εντοπισμό των ναρκωτικών από Αμερικανούς πράκτορες την 17η Ιουνίου 2019 στο λιμάνι –ενδιάμεσος σταθμός– της Φιλαδέλφεια, ο 43χρονος Μαυροβούνιος θεωρήθηκε υπεύθυνος για την απώλεια του παράνομου φορτίου με αξία μεγαλύτερη του ενός δισ. ευρώ. Υπό αυτό το πρίσμα, τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας θεωρούν πιθανό η εντολή για την άγρια δολοφονία του, όπως και γι’ αυτή του στενού συνεργού του, να δόθηκε από μέλη της μαφίας του Μαυροβουνίου με σκοπό την παραδειγματική τιμωρία των δύο.

Το πλοίο «MSC Gayane».

Το πλοίο «MSC Gayane» ανήκε στην επενδυτική τράπεζα JP Morgan και είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Λατινική Αμερική με προορισμό το Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Από επίσημα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Κ» προκύπτει ότι ενώ έπλεε ανοικτά των ακτών της Χιλής και του Περού φόρτωσε διαδοχικά από 14 μικρότερα σκάφη που το προσέγγισαν δέματα με κοκαΐνη συνολικού βάρους 20 τόνων. Στη μεταφόρτωση των ναρκωτικών πήραν μέρος έξι ναυτικοί, μέλη του πληρώματος, οι τέσσερις με καταγωγή από το Μαυροβούνιο.

Δικαστικά έγγραφα των αμερικανών αρχών είναι στη διάθεση της «Κ».

Κομβικό ρόλο στην υπόθεση διαδραμάτισαν δύο απ’ αυτούς, ο ανθυποπλοίαρχος Ιβάν Ντουράσεβιτς και ο δόκιμος μηχανικός Νέναντ Ιλιτς, όπως αποκαλύπτεται σε έγγραφα των δικαστικών αρχών της Πενσιλβάνια.

«Ο Ντουράσεβιτς και άλλα τέσσερα άτομα, ορισμένα από τα οποία φορούσαν κουκούλες, βοήθησαν τη φόρτωση των ναρκωτικών στο πλοίο. Η διαδικασία διήρκεσε 30 με 40 λεπτά. Ο Ντουράσεβιτς κατέθεσε πως γνώριζε ότι οι σάκοι περιείχαν ναρκωτικά, αλλά υποστήριξε ότι δεν ήξερε ακριβώς το είδος τους. Είπε ακόμα ότι για τη συμμετοχή του στη μεταφορά της κοκαΐνης θα εισέπραττε αμοιβή 50.000 δολαρίων από τον πλοίαρχο του “MSC Gayane”» επισημαίνεται σε έγγραφο που υπέγραψε στις 18 Ιουνίου 2019 ο ειδικός πράκτορας της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security Investigations) των ΗΠΑ, Ερικ Μούνεϊ.

Ανακρινόμενος ένας ακόμα από τους εμπλεκόμενους ναυτικούς ομολόγησε ότι σε ένα από τα προηγούμενα ταξίδια του είχε δεχθεί, κατόπιν υπόδειξης του Ντουράσεβιτς, να φορτώσει στο πλοίο μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών εισπράττοντας αμοιβή 50.000 δολαρίων.

Όσο για το επίμαχο δρομολόγιο με προορισμό το Ρότερνταμ, υπέδειξε ως συνεργούς του –πλην του Ντουράσεβιτς– τρεις Μαυροβούνιους, μέλη του πληρώματος. «Είχε συμφωνηθεί να εισπράξει αμοιβή 50.000 δολαρίων από καθέναν απ’ αυτούς για να τους βοηθήσει να φορτώσουν την κοκαΐνη», αναφέρει στο έγγραφό του ο ειδικός πράκτορας της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η κατάσχεση των ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Τον Οκτώβριο του 2019, οι δικαστικές αρχές της Πενσιλβάνια έδωσαν στη δημοσιότητα νεότερα στοιχεία για την υπόθεση. Απ’ αυτά προκύπτει ότι ο εντοπισμός και η κατάσχεση των ναρκωτικών στο «MSC Gayane» δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτέλεσμα «εσωτερικής» πληροφόρησης των Αρχών και, όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, οι εμπλεκόμενοι άρχισαν να υποψιάζονται ο ένας τον άλλο.

Στον φάκελο της δικογραφίας έχουν συμπεριληφθεί 4.000 ώρες μαγνητοφωνήσεων από έξι κρυφά μικρόφωνα που είχαν τοποθετηθεί στο φορτηγό πλοίο, ψηφιακά δεδομένα από 50 «επιχειρησιακά» κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν μέλη του πληρώματος, 500.000 megabytes δεδομένων από το «μαύρο κουτί» του «MSC Gayane» κ.ά. Με δεδομένα τα παραπάνω, δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση ότι ενδιαφέρον για το άγριο φονικό στη Βάρη έχουν δείξει πλην του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής και ξένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του «MSC Gayane».

Βεντέτα στο Μαυροβούνιο

Για απόπειρες ανθρωποκτονιών, συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις και κατοχή όπλων και εκρηκτικών είχαν κατηγορηθεί από τις αρχές του Μαυροβουνίου ο Ιγκόρ Ντέντοβιτς και ο Στεφάν Σταμάτοβιτς, που δολοφονήθηκαν στη Βάρη.

Βίντεο των αμερικανικών αρχών για την υπόθεση στη Φιλαδέλφεια.

Από δικαστικά έγγραφα των Αρχών του Μαυροβουνίου προκύπτει ότι τον Μάρτιο του 2016, ο Ντέντοβιτς, μέλος της συμμορίας «Σκάλιαρι» του Μαυροβουνίου είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει με ένα αυτόματο Scorpion και ένα πιστόλι δύο μέλη της αντίπαλης συμμορίας «Καβάτσκι», σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης της παραθαλάσσιας πόλης Κότορ. Τα παρ’ ολίγον θύματά τους είχαν γλιτώσει από τις σφαίρες βρίσκοντας καταφύγιο σε κοντινό φούρνο.

Πλην του Ντέντοβιτς σε εκείνη την ένοπλη επίθεση είχε πάρει μέρος ένα ακόμα αρχηγικό μέλος της συμμορίας. Ο λόγος για τον Γιοβάν Βούκοτιτς ή «Ιβάν» που είχε συνδεθεί με την κατάσχεση 136 κιλών κοκαΐνης, τον Δεκέμβριο του 2017, σε διαμέρισμα στη Βάρκιζα. Τον Σεπτέμβριο του 2018 συνελήφθη στην Τουρκία δυνάμει εντάλματος των ελληνικών αρχών και εκδόθηκε απευθείας στη Σερβία. Εχει ήδη εκτίσει 15 μήνες φυλάκιση για κατοχή πλαστού διαβατηρίου και παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοσή του στο Μαυροβούνιο.

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας στο Μαυροβούνιο διωκόταν και το δεύτερο θύμα της δολοφονίας στη Βάρη, Στεφάν Σταμάτοβιτς. Τον Νοέμβριο του 2019, μάλιστα, καταδικάστηκε ερήμην σε 12 χρόνια φυλάκιση για εκείνη την υπόθεση.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου της Ποντγκόριτσα, που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», ο Σταμάτοβιτς και οι συνεργοί του τον Μάιο του 2017 είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό κάτω από το αυτοκίνητο μέλους της αντίπαλης συμμορίας, τον οποίο θα πυροδοτούσαν με τηλεχειρισμό. Τελικά, η βόμβα εντοπίστηκε από αστυνομικούς πριν πυροδοτηθεί.

Μέχρι τη δολοφονία του την Κυριακή, ο Σταμάτοβιτς διέφευγε τη σύλληψη. Ο πόλεμος μεταξύ των δύο αντίπαλων συμμοριών που έχουν πάρει το όνομά τους από συνοικίες της πόλης Κότορ μετρά ήδη πάνω από 20 νεκρούς. Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης αποφασίστηκε Έλληνες αστυνομικοί να μεταβούν στη Σερβία, πιθανόν και στο Μαυροβούνιο προκειμένου να έχουν συναντήσεις με τους εκεί συναδέλφους τους.

Για την Kαθημερινή της Κυριακής και το Kathimerini.gr.

Κυριακή 26.01.2020