Καρέ καρέ ο ξυλοδαρμός του Καρέλι στη Νιγρίτα

Καρέ καρέ ο ξυλοδαρμός του Καρέλι στη Νιγρίτα

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την ώρα που ο Ιλί Καρέλι, ο δολοφόνος του σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Μαλανδρίνο, περνάει τις πύλες της φυλακής Νιγρίτας μέχρι και τη στιγμή που νοσοκόμος του ΕΚΑΒ διαπιστώνει τον θάνατό του πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της 27ης Μαρτίου, τέσσερις κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν συνολικά πάνω από 18 ώρες βουβής εικόνας. Η «Κ» μέσα από τις περιγραφές του υλικού αυτού, αλλά και καταθέσεις των εμπλεκομένων, αφηγείται λεπτό προς λεπτό τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα στη Νιγρίτα.

Οι πρώτες εικόνες έχουν «τραβηχτεί» στις 15.47, όταν το τζιπ της ΕΛ.ΑΣ. με τον Ιλί Καρέλι φτάνει στον προαύλιο χώρο των φυλακών. Στην είσοδο έχουν μαζευτεί και τον περιμένουν τουλάχιστον δέκα σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εξωτερικοί φρουροί και ο διευθυντής των φυλακών. Η αποβίβασή του, όμως, καθυστερεί επτά λεπτά και αυτό –όπως προκύπτει από την κατάθεση του αξιωματικού Εσωτερικών Υποθέσεων που ανέκρινε τους σωφρονιστικούς– είχε δημιουργήσει ένταση: «Αντε, βγάλτε την έξω την π…», φώναξε κάποιος, σύμφωνα με την κατάθεση. Ο διευθυντής των φυλακών κάνει παρατήρηση στους φύλακες. Ενα μπουλούκι φαίνεται να τον ακολουθεί στον χώρο της αναμονής στο εσωτερικό της φυλακής. Το κλίμα –σύμφωνα πάντα με την κατάθεση του αξιωματικού Εσωτερικών Υποθέσεων– είναι φορτισμένο, «υπήρχε ιδιαίτερος εκνευρισμός λόγω του γεγονότος ότι σκότωσε τον συνάδελφό τους… πολλοί έφτυναν, έβριζαν και αποδοκίμαζαν τον κρατούμενο». Οι δύο αστυνομικοί υπεύθυνοι της μεταγωγής φαίνονται να στέκονται έξω από το κτίριο, ρίχνουν μερικές κλεφτές ματιές στο εσωτερικό της φυλακής από το τζάμι της εισόδου και λίγα λεπτά αργότερα επιβιβάζονται στο τζιπ και φεύγουν.

Παρέμβαση του διευθυντή

Στον διάδρομο του χώρου αναμονής, ένας υπάλληλος κινείται επιθετικά προς τον Καρέλι. Ο διευθυντής φαίνεται, όμως, να τον επιπλήττει έντονα και αυτός σταματάει. Ενας φύλακας βγάζει φωτογραφία το πρόσωπο του Καρέλι – το μάτι του είναι πρησμένο και μαύρο. Ο διευθυντής, βλέποντας πως είναι χτυπημένος, ζητάει από τον φύλακα να μπει μαζί του στο κελί «ψυγείο» όπου θα κρατηθεί προσωρινά και να τραβήξει κι άλλες φωτογραφίες από το γυμνό του σώμα. Οι επτά φωτογραφίες που έχει στην κατοχή της η «Κ» επιβεβαιώνουν τα όσα κατέθεσαν οι σωφρονιστικοί της Νιγρίτας στους εισαγγελείς και ανακριτές: ο Καρέλι είχε ήδη εκτεταμένα τραύματα και μώλωπες σε όλο του το σώμα, ενώ η παλάμη του χεριού του είναι κατάμαυρη.

Καρέ καρέ ο ξυλοδαρμός του Καρέλι στη Νιγρίτα-1

Με το που αποχωρεί ο διευθυντής από τον χώρο της αναμονής στις 15.55, η κάμερα του διαδρόμου «πιάνει» το νεύμα ενός φύλακα προς τους συναδέλφους του. Τουλάχιστον οκτώ άνδρες μπαίνουν στο κελί «ψυγείο». Σύμφωνα με τις απολογίες των σωφρονιστικών, σε αυτό το σημείο ξεκινάει ο ξυλοδαρμός του Καρέλι «με γροθιές, κλωτσιές και με χρήση ενός χοντρού σκοινιού». Κάμερα δεν υπάρχει στο κελί «ψυγείο» και τίποτα δεν μαρτυράει τι γίνεται πίσω από την κλειστή πόρτα, κάθε λίγο, όμως, κάποιος βγαίνει από το κελί: άλλος ανάβει τσιγάρο, άλλος κάνει μια βόλτα, κάποιοι ξαναμπαίνουν, άλλοι αποχωρούν… Μια προσεκτική ματιά στο βουβό βίντεο του διαδρόμου φανερώνει στιγμές έντασης: του φύλακα που δεν μπαίνει ποτέ μέσα και φαίνεται να διαφωνεί έντονα με έναν από τους σωφρονιστικούς που μπαινοβγαίνουν στο κελί «ψυγείο» ή τις κλεφτές ματιές, προς το κελί, ενός κρατουμένου που δουλεύει στον διάδρομο.

Είκοσι πέντε λεπτά αργότερα, κατεβαίνει πάλι ο διευθυντής στον χώρο της αναμονής. Αφού επιβλέπει την πρόοδο των εργασιών ενός δεύτερου κελιού που διαμορφώνεται ειδικά για τον Καρέλι, κατευθύνεται προς το κελί «ψυγείο». Σύμφωνα με τις καταθέσεις, σε αυτό το σημείο διαπιστώνει πως ο κρατούμενος έχει φάει ξύλο και λέει στους φύλακες: «Οποιος είναι μάγκας να πάει να τον χτυπήσει, αλλά να παραδεχτεί ότι τον χτύπησε…». Η κάμερα καταγράφει μία –απ’ ό,τι φαίνεται έντονη– τετ α τετ συζήτησή του με τον αρχιφύλακα στο βάθος του διαδρόμου, αλλά αμέσως μετά ξαναφεύγει αφήνοντας τους ίδιους ανθρώπους στο ίδιο πόστο. Σύμφωνα με κάποιες από τις απολογίες των σωφρονιστικών, εκεί τελειώνει και το ξυλοκόπημα του Καρέλι. Η κίνηση στον διάδρομο μετά την παρέμβαση του διευθυντή όντως ελαττώνεται, η κάμερα, όμως, είναι τοποθετημένη ακριβώς στην άκρη της πόρτας του κελιού «ψυγείου» και πλέον δεν είναι απολύτως σαφές ποιοι και για πόση ώρα μπαίνουν στο εν λόγω κελί.

Το σίγουρο είναι ότι στις 18.20, με το που ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες του δεύτερου κελιού όπου επρόκειτο να μπει ο Καρέλι, ένας κρατούμενος το σφουγγαρίζει βιαστικά και η πόρτα του κελιού «ψυγείου» ανοίγει. Ο Καρέλι, υποβασταζόμενος από δύο φύλακες, μεταφέρεται με αργά βήματα και δυσκολία στο κελί κράτησής του. Είναι σε εμφανώς χειρότερη κατάσταση απ’ όταν μπήκε, δυόμισι ώρες νωρίτερα. Ζητάει από τους φύλακες να του βγάλουν τις χειροπέδες από πίσω και να του τις περάσουν μπροστά και το κάνουν. Μόνος του πλέον στο κελί, σηκώνεται βγάζει τη φόρμα του, ξαπλώνει, αλλά αλλάζει συνεχώς στάση σαν να προσπαθεί να βολευτεί. Ενας φύλακας του φέρνει ένα πιάτο φαγητό, αλλά δεν το ακουμπάει. Στις 11.30 μ.μ, δύο φύλακες μπαίνουν στο κελί και βλέπουν πως δεν ανταποκρίνεται. Φωνάζουν τον νοσοκόμο της φυλακής και μετά λίγη ώρα φτάνει και το ΕΚΑΒ που διαπιστώνεται επίσημα ο θάνατός του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή